Vinstjakten slår sönder skolan

I juni 2013 gick JB Education, som drev ett 30-tal skolor, i konkurs. Ägarna blev miljonärer, eleverna allt sämre när vinstjakten drevs på.

I juni 2013 gick JB Education, som drev ett 30-tal skolor, i konkurs. Ägarna blev miljonärer, eleverna allt sämre när vinstjakten drevs på.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2018-05-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur kunde Sverige så snabbt gå från en sammanhållen enhetsskola till världens mest marknadsliberala skolsystem? Svt-dokumentären ”Staten och kapital – slaget om skolan” ger svaret.

Staffan Juléns timslånga dokumentär tar oss med på en historisk resa med start i Tage Erlanders 60-tal, över striden om löntagarfonderna på 80-talet fram till dagens New Public Management och nyliberalismens seger.

Om två veckor kommer en majoritet i riksdagen att rösta ned regeringens förslag om att begränsa vinstuttaget i de privatägda skolorna, trots att en stor majoritet av väljarna, även de borgerliga, vill att skattepengarna ska stanna i skolan. Politikerna går i otakt med folket och det är obegripligt.

Peje Emilsson spelar en huvudroll i dokumentären och även i det som skett i Sverige sedan 80-talet. Han har varit Moderaternas spindoktor, startat pr-byrån Kreab, drivit näringslivets framgångsrika lobbyarbete och tjänat miljoner som ägare till Kunskapsskolan.

Han såg till att Sverigedemokraterna efter några middagar bytte sida och nu vill fortsätta tillåta skolornas ägare att plocka ut hur mycket vinst som helst. Det säkrade ett nej till propositionen om vinstbegränsning.

En annan moderat politiker visar varför aktiebolagen inte hör hemma i skolans värld. Anne-Marie Pålsson, nationalekonom i Lund och tidigare riksdagsledamot (M), förklarar att aktiebolagslagen kräver att de ska ha som enda syfte att bereda ägarna vinst.

Det går inte ihop med produktionen av välfärdstjänster, som ska vara tillgängliga och lika för alla. Vinstkravet och skolpengen gör att de privatägda skolorna söker elever med motiverade föräldrar som kan ge största möjliga avkastning.

De fem största friskolekoncernerna gjorde en vinst på nästan en miljard kronor 2016. Utdelningen blev högre med lägre lärartäthet, sämre löner och färre specialpedagoger. Vinstjakten har slagit sönder skolan, sänkt skolresultaten och gött riskkapitalister.

En av de mest framgångsrika koncernerna är Internationella Engelska skolan. Skolans grundare Barbara Bergström sålde koncernen till amerikanska riskkapitalister för fem år sedan för närmare 700 miljoner kronor. Hon behöll aktier värda 500 miljoner kronor, en förmögenhet uppbyggd av svenska skolpengar.

Hennes man Hans Bergström, tidigare chefredaktör på DN, vill slå vakt om nuvarande marknadsliberala system och få bort regeringen, som han i en intervju i Dagens Industri hävdar är ett ”kommunistvälde”. Det är ett skamligt och sanslöst angrepp, men inte särskilt förvånande.

Bergström har tidigare uppmanat Sverigedemokraterna att välta bordet för Löfven. Och i Bergströms sinne är tydligen alla andra världens länder som inte tillåter fritt vinstuttag i skolan kommunistiska.

Det går att behålla både det fria skolvalet och friskolorna. Det är vinstjakten som ska bort. Tyvärr går det inte nu, men kampen är inte över. Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, säger i dokumentären att han jobbar för att pendeln ska svänga tillbaka. Ja, det borde alla göra som vill ha en sammanhållen och likvärdig skola igen.