Vinstintresse inom äldreomsorgen hotar yttrandefriheten

Det är personalens demokratiska rättighet att kunna slå larm, och det i förlängningen för att kunna rädda liv.

Under denna vår har stora brister i äldreomsorgen blottats. Men anställda inom privat äldreomsorg vittnar om svårigheter att kritisera företagen.

Under denna vår har stora brister i äldreomsorgen blottats. Men anställda inom privat äldreomsorg vittnar om svårigheter att kritisera företagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-07-04 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Det är en stark tystnadskultur, man är rädd att gå ut och kritisera företaget". Det säger Gittan Sommarhed, sektionsordförande på Kommunal med särskilt ansvar för Attendos äldreboenden till SR.

Anställda vittnar också om att de som kritiserar företaget riskerar repressalier. De kan bli av med jobbet, men de är också rädda för att det ska bli svårt att få jobb på andra ställen när referenser kollas. Enligt både Kommunal och Vårdförbundet präglas Attendo, som driver drygt 100 äldreboenden, av en stark tystnadskultur.

Yttrandefrihet och meddelarfrihet är grundbultar i vår demokrati, du har rätt att säga vad du tycker och du har rätt att tala med journalister. Du har dessutom alltid rätt att vara anonym när du talar med journalister. Men det räcker inte med att dessa rättigheter är utskrivna på ett papper, inte ens om detta papper är grundlagen. De måste också backas upp med materiella möjligheter att använda sina rättigheter.

Tyvärr är det svårt för journalister att få personal i äldreomsorgen att berätta om brister. Ur det perspektivet är anställningstrygghet och facklig organisering viktigt. Det skapar en trygghet och en styrka som kan användas till att förbättra sin arbetsplats, men också för att slå larm när något går fel.

Under denna vår har stora brister i äldreomsorgen blottats. Decennier av nedskärningar, privatiseringar och marknadsstyrning har ställts inför verkligheten. Brister när det gäller arbetsmiljö, säkerhetsrutiner och skyddsutrustning har avslöjats. Allt fler förstår vikten av att personalen på äldreboenden kan slå larm. Det är deras demokratiska rättighet att göra det, men det handlar ytterst om personalens och de äldres hälsa - och att rädda liv.

Otrygga anställningar, deltidsanställningar och timanställningar är ett problem då det gör att äldre träffar mer personal vilket ökar risken för smittspridning. Den som har en otrygg anställning kan när som helst bli av med sitt jobb, den som pratar med media i dag kanske inte är välkommen tillbaka till jobbet i morgon.

Med förslagen i utredningen om Lagen om anställningsskydd (som försvaras av Centerpartiet och Liberalerna) skulle arbetsgivarna kunna göra 20 undantag från turordningsreglerna på varje äldreboenden varje år. I praktiken betyder det att anställningstryggheten försvinner helt från äldreomsorgen, även för de med fasta anställningar. Då kommer tystnaden bli än mer bedövande.

Trots akut behov av information har privata äldreboenden vägrat lämna ut uppgifter om dödssiffror kopplat till corona. Anna Bergendal, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, försvarar detta med att det viktigaste är att ”titta framåt och se vad man kan dra för lärdomar”. Visst, men först kanske vi måste veta vad som hänt?

Tyvärr finns ingen möjlighet att tvinga privata äldreboenden att lämna ut uppgifter. De omfattas inte av offentlighetsprincipen vilket deras branschorganisation och borgerliga partier sett till.

Det är inte bara gemensamma skattemedel till äldreomsorgen som försvinner i väg till bonusar och vinster som går förlorade när äldreomsorg privatiseras. De anställdas löner, anställningsvillkor, anställningstrygghet och ytterst även medborgarnas insyn och personalens yttrandefrihet som riskeras. Det är ett väldigt högt pris att betala.