Inför och under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg 2017 drev Kommunalarbetareförbundet på för att partiet skulle ta ställning för kommunanställdas rätt till arbetskläder.
För många kan det framstå som en liten sak. Men det är en konkret, jordnära och viktig jämställdhetsfråga.
I kvinnodominerade yrkesområden som äldre- och barnomsorg får anställda för det mesta betala ur egen ficka för kläder som lagen kräver att de har på jobbet. I mansdominerade yrken (som vaktmästare, maskinister och renhållningsarbetare) är det i regel arbetsgivaren som står för arbetskläderna.
I en del kommuner går visserligen utvecklingen nu i en annan riktning. I februari 2017 blev det, som ett positivt exempel, klart att cirka 1 100 anställda i Piteå kommuns vård- och omsorgsboenden, inom hemtjänsten och hemsjukvården äntligen får sina arbetskläder.
Men tyvärr är alla kommuner inte lika framsynta. Därför är det bra att både jämställdhetsminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven tydligt tar ställning och driver på för allas rätt till kostnadsfria arbetskläder.
”Hemtjänstpersonalen ska inte bekosta kläder som de behöver i jobbet. Det är ett löfte från oss socialdemokrater. Det är inte rimligt att de som arbetar med vård och omsorg av gamla och sjuka i hemmet ska utföra detta arbete i sina egna privata kläder trots smittoriskerna”, sa Stefan Löfven i samband med ett besök hos ett äldreboende i Haninge på internationella kvinnodagen 8 mars.
Rätten till arbetskläder blir sannolikt ingen stor och avgörande valfråga i höst. Men beskedet säger ändå något om Socialdemokraterna som parti.
Löntagarnas villkor och jämställdheten är frågor som står i fokus för partiet även 2018.
Det märktes för övrigt även på en rad andra områden när Göteborgskongressen 2017 fastställde partiets linje inför valet 2018
Partiet förespråkar nu samma krav på ordning och reda i arbetskraftsinvandringen som LO länge krävt – en linje som ska sätta stopp för både utnyttjandet av utländsk arbetskraft och lönedumpning.
Vidare vill partiet slopa lagen om allmän visstid, som de borgerliga drev igenom 2008, och lett till ett omfattande missbruk av korta anställningsformer.
Dessutom poängterar partiet vikten av kollektivavtalsenliga villkor i nystartsjobb och andra sammanhang.
Ett annat exempel är frågan om "hyvling" – att arbetsgivare kringgår i turordningsreglerna lagen om anställningsskydd genom att dra ned på anställdas arbetstid.
Göteborgskongressen gav ett klart besked. S ska verka för en förändring av lagen om anställningsskydd, LAS, så att anställda skyddas mot hyvling.
Alla dessa ställningstaganden visar värdet av det facklig-politiska samarbetet.
Det har gett socialdemokratin en direkt koppling till vanligt folks vardag och en helt annan förankring i arbetslivet än andra partier.
I sitt Almedalstal 2009 talade dåvarande KD-ledaren Göran Hägglund om att hans parti skulle företräda "verklighetens folk".
Sådana tal behöver inte Löfven hålla. Han och hans parti har redan väl upparbetade kanaler till Handels, IF Metall, Kommunal, Byggnads, Seko och andra organisationer som företräder så kallat vanligt folk.