Trafikverket föreslår ytterligare hastighetsbegränsningar längs e4:an vid Robertsfors. Anledningen: dålig standard på vägarna. Kan 4,4 miljarder i skattesänkningar i stället för på infrastrukturutveckling spela roll?
”Åh vilken härlig sträcka att köra på”, är ord som förmodligen aldrig yttrats i samband med E4-sträckningen mellan Umeå och Skellefteå. Framför allt från Robertsfors och norröver. I stället blir sträckan ett nödvändigt ont man tvingas ta sig fram på för att ta sig dit man ska.
Efter Skellefteå upp mot Piteå händer det något. Det blir dubbelfiligt i båda körriktningarna och det går snabbt och lätt att köra. Man kan hålla en jämn hastighet. Det ger faktiskt något att klicka i farthållaren.
Varför ska det vara så svårt att ge den södra sträckningen om Skellefteå samma kärlek?
Trafikverket föreslår nu alltså en ytterligare hastighetsbegränsning på nämnda sträcka på delar mellan Robertsfors och Skellefteå. Nittiosträckor ska bli åttiosträckor. Sammanlagt handlar det om sex mil och enligt Trafikverket kommer den tidsmässiga skillnaden handla om dryga fem minuter. Anledningen till sänkningen är inte för att jävlas, även fast det är första tanken. Utan för att hastigheten ska motsvara standarden på vägen.
Och vet ni, det är ändå en bra idé. Körglädjen kommer fortfarande lysa med sin frånvaro oavsett nittio eller åttio kilometer i timmen, och farthållaren kommer fortfarande stå oanvänd under just den sträckan, men ur en säkerhetsaspekt är det självklart att hastigheterna på vägarna ska motsvara den standard vägarna faktiskt befinner sig i.
Moderaten Åsa Ögren Wikström, vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten, är inte positiv till förslaget om sänkt hastighet. Om inte åsikterna skiftat sedan förra gången Trafikverket föreslog en liknande sänkning delar hon åsikt bland annat med S-kommunalråden i Robertsfors respektive Skellefteå, Patrik Nilsson och Lorents Burman. 2016 menade rakt Lorents Burman att en sänkning skulle vara en dubbel bestraffning för Skellefteå.
Att politiker verksamma längs den drabbade sträckan skulle gå ihop och sätta tryck på att förslaget dras tillbaka känns inte främmande. Tvärt om kommer det vara nödvändigt med en politisk enighet i vissa frågor för att sätta tryck på myndigheter i allmänhet, men på regeringen i synnerhet i vissa frågor.
Ofta är det positivt när politiker över de politiska gränserna enas i frågor. Visserligen ofta med kompromisser som följd, men ändå. Men i det här fallet är jag inte så säkert på att ett brett samarbete för Norrlandskustens bästa kommer generera några politiska vinster.
Förklaringen är förmodligen så enkel att partier på den ena sidan vill investera och bygga upp, medan den andra politiska sidan helst vill dra in medel och inte alls investera i statliga vägar och infrastruktur.
Jag kan faktiskt tycka att det är lite magstarkt att sitta i den regionala utvecklingsnämnden som moderat och klaga på Trafikverket som vill anpassa hastighet efter kvaliteten på vägarna, när det är samma moderata parti som inte har någon ambition att faktiskt lägga pengar på sagda vägar utan hellre vill se skattesänkningar.
Ska den svenska infrastrukturen utvecklas i hela landet (inklusive E4-dragningen förbi Robertsfors) behövs det pengar. Och det är inte direkt regionen som öppnar plånboken.
Är det något särskilt exempel jag har i åtanke i just det här fallet? Tja. Man skulle kunna ta det faktum att Moderaterna och Kristdemokraterna valde att använda 4,4 miljarder (!) till skattesänkningar för bland annat personer som tjänar över 40 000 i månaden, istället för att lägga pengarna på att utveckla den statliga infrastrukturen. Om man ska vara exakt försvann sammanlagt 4,89 miljarder från utgiftsområdet ”Kommunikationer” i Moderaternas och Kristdemokraternas servettskiss till budget för 2019 (Källa: Moderaternas egna budgetdokument på moderaterna.se).
Jag hoppas 40 000-kronors inkomsttagarna gör något riktigt fint för pengarna de får över i och med skattesänkningarna, själv ska jag fortsätta ta och harva på i 80 bakom någon riktig seg långtradare på väg upp mot Skellefteå.