Vice ordförande i kommunstyrelsen i Piteå, Anders Lundkvist (S), har meddelat att han avgår. Nu börjar processen att hitta en efterträdare. Fram till den tolfte juli kan medlemmar nominera och den fjortonde augusti planeras en hearing av kandidater. Socialdemokraterna har ett viktigt jobb framför sig i att hitta en person som fyller alla kriterier. Inte minst är det viktigt att personen inte räds att själv erkänna brister inom kommunen när det behövs.
I Piteå har Socialdemokraterna styrt i inte mindre än 110 år. Vill partiet fortsätta att rodda kommunen behöver man vara sin egen bästa kritiker. Fastnar man i fällan att ständigt försvara allt som händer i kommunen kommer det inte bli några 110 år till.
Socialdemokraternas paradgren har genom historien varit att kunna kritisera samhället samtidigt som man suttit vid makten. Det är viktigt att medborgare upplever att även maktpartiet ser de problem som finns. Som kommunalråd är det därför av allra största vikt att vara lyhörd för vad kommuninvånarna tycker och känner.
Detta är inte nödvändigtvis ett problem för S i Piteå i dagsläget. Det är dock lätt hänt att man efter mer än ett sekel vid makten “nöjer sig”. Ett nytt kommunalråd har alltid möjlighet att injicera ny energi i kommunledningen. Det kan alltid vara välbehövligt.
1994 röstade 67 procent av Piteås invånare på Socialdemokraterna. I 82 år styrde man kommunen med egen majoritet. Idag är läget annorlunda och 2018 fick man nöja sig med 38 procent av rösterna. Det är förstås inte endast i Piteå partiets ställning försvagats. I stor utsträckning beror detta på att Socialdemokraterna blivit sämre på att belysa samhällsproblem och formulera egna lösningar på dem. Den person som nu ska efterträda Lundkvist måste vara en fena på detta.
Att delvis vara sin egen opposition är ett måste i en kommun där många vill rösta på S men inte längre känner att partiet har örat mot marken.
Lärdomar kan exempelvis dras från Luleå kommun. Niklas Nordström (S) som för två år sedan avgick som kommunalråd var inte speciellt populär av just dessa anledningar. Efterskalven av hans avgång under 2020 har inte heller varit till Socialdemokraternas fördel. Interna stridigheter och politiker som bråkar om makten imponerar oftast inte på medborgarna. Eftersom politik är ett lagspel krävs också att ett framtida kommunalråd är en lagspelare.
Kommunstyrelsens ordförande, Helena Stenberg (S), har lång bakgrund i partiet och en stor trygghet i de socialdemokratiska värderingarna. För henne kan det vara bra att ha en parhäst som kommer från andra delar av arbetarrörelsen. Kanske från fackligt håll exempelvis. Något form av “utanförperspektiv” är alltid nyttigt i den yttersta makten.
Piteå är, trots att S väljarstöd minskat genom åren, ändå en kommun där partiet är det med råge största. Det är därför naturligt att S-väljarna skiljer sig en hel del från varandra. Det måste också kunna speglas i de förtroendevalda. Lundkvist och Stenberg har på detta sätt varit ett bra par. De har lite olika bakgrund och personligheter men har ändå de socialdemokratiska värderingarna gemensamt.
Ett brinnande engagemang för kommunen och ett ärligt förhållande till dess utmaningar är kort sagt de viktigaste egenskaperna för Piteås nya vice kommunalråd. Den socialdemokratiska studentförbundsdevisen “i ständig opposition mot samhällets orättvisor” bör vara vägledande för framtiden. Bara så kan det bli 110 år till.