Medan Donald Trump i USA är oförutsägbar i sina politiska utspel förundras omvärlden. Något som berör oss alla. Ett förhållande som förre moderatledaren och statsministern Carl Bildt så nogsamt noterat både i intervjuer som i sin kolumn i Washington Post.
Samtidigt som vi, och på en helt annan nivå, fortsätter spekulationerna om vad som ska hända i svensk inrikespolitik.
Vi har ju under senare tid upplevt hur moderater och sverigedemokrater närmar sig varandra. Allt medan Centerns Annie Lööf hämtat hem nya opinionsvinster. Det borgerliga blocket är inte så solitt som det en gång varit. Tacka Anna Kinberg Batra (M) för det.
Annars går det mesta i sina vanliga hjulspår i vår hemmapolitik, som debatten om privatiseringar.
De senaste årtiondena har präglats av privatiseringar av den offentliga sektorn och avreglering av offentliga monopol. Avsikten har varit att skapa större effektivitet och ge medborgarna mer inflytande. I alla fall i teorin.
Förändringar i den riktningen har skett i hela den industrialiserade världen och skett såväl då borgerliga som socialistiska partier haft regeringsmakten. Hur långt man har gått på den vägen har givetvis varierat mellan länderna.
Samtidigt har staterna minskat kontrollen över den finansiella sektorn. Nu efter en lång period av avregleringar och privatiseringar kan vi börja avläsa spåren av detta. De ekonomiska klyftorna i samhället har växt. Det är en del av priset vi som medborgare fått betala.
Och vart tog samhällsvinsten vägen? Har medborgarna fått större inflytande? Allt lutar mot att vi fått ett orättvisare och ojämlikare samhälle. En utveckling som gått snabbt och där bromssträckan för en vändning är lång.
Vi upplever dagligen följderna av denna politik. Om man ser till sjukvården kan man konstatera att privatiseringar ännu bara har omfattar en liten del av verksamheten. Men jämför man kostnaderna och effektiviteten i länder med offentlig vård och privata vård, så talar ingenting för att privat vård skulle vara bättre eller mer kostnadseffektiv.
Införandet av skolpeng och rätten att finansiera privata skolor (friskolor) med skolpeng har ökat valfriheten för föräldrar att välja olika typer av skolor för sina barn. Men frågan om detta är ett effektivt sätt att använda samhällets resurser. Det måste i grunden handla om en hållbar pedagogik och mindre klasser, där elever från olika miljöer och bakgrund kan samverka.
Allt ska bli så mycket bättre om skattenivåerna sänks heter nu i Moderaternas nygamla syn på skattepolitiken. Detta i sin strävan att tillsammans med Sverigedemokraterna, överta regeringsmakten.
För Socialdemokraterna handlar politiken i grunden om att skapa ett kraftfullt alternativ till en borgerlig politik som fortsatt syftar till att skapa fördjupade orättvisor i stället ör att lyfta fram de grupper i samhället som är mest utsatta.
Dessutom är det en myt att privat verksamhet skulle vara mer effektiv än offentlig. Privat företagsamhet besitter ingen hemlig eller mytisk magi, som får effektivitet och kvalitet att skjuta i höjden.