Varning för systemskifte

De säger nästa vecka nej i riksdagen till att begränsa vinstuttagen i välfärden.

De säger nästa vecka nej i riksdagen till att begränsa vinstuttagen i välfärden.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2018-06-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna lägger fram ett starkt tiopunktsprogram för att skapa en tryggare arbetsmarknad. Samtidigt visar en ny rapport från Tankesmedjan Tiden och LO hur Moderaterna vill genomföra ett systemskifte och montera ner den svenska modellen.

Det är utmärkta förslag som lanseras av statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. De vill sätta stopp för otrygga sms-anställningar och allmän visstid. De vill få bort hyvling och lönedumpning, sätta dit fuskare, förbättra arbetsmiljön och reglera arbetskraftsinvandringen.

Sossarna vill med andra ord återuppbygga delar av den framgångsrika svenska modellen som regeringen Reinfeldt plockade ner. De vill återställa balansen mellan arbetsgivare och löntagare, en balans som rubbades av alliansregeringen. De vill säkra att demokratiskt valda politiker har mer makt i den gemensamma välfärden än den vinstmaximerande marknaden.

De nya Moderaterna körde med falsk marknadsföring. Fredrik Reinfeldt talade om att försvara den svenska modellen, men i praktisk handling gjorde han motsatsen. Högerregeringen gjorde som högerregeringar brukar göra: sålde ut statliga bolag, försvagade facket, försämrade för sjuka och arbetslösa samt sänkte skatterna med 140 miljarder kronor.

Ulf Kristersson kör också med falskspel. Moderaternas slogan i valrörelsen ”Lika för alla” har dålig täckning när man studerar vad partiet verkligen vill göra. Det har Tankesmedjan Tiden och LO gjort i läsvärda rapporten ”Syste(m)skifte eller sven(s)ka modellen”.

Moderaterna säger nej till regeringens alla återställare. De vill tillbaka till spåret som alliansen körde på i åtta år. De vill fortsätta sänka skatterna, med 36 miljarder kronor de närmaste åren. De vill privatisera Arbetsförmedlingen och sälja ut fler statliga bolag.

De vill luckra upp arbetsrätten och göra det lättare för arbetsgivare att bli av med anställda de inte gillar. De vill återinföra en bortre gräns i sjukförsäkringen och sänka ersättningarna. De vill lagstifta om låga ingångslöner för unga och nyanlända.

De säger nej till schyssta villkor vid upphandlingarna och vill avreglera hyresmarknaden. De vill spara stora summor inom sjukvården och utbildningssektorn. De säger nästa vecka nej i riksdagen till att begränsa vinstuttagen i välfärden. De vill även i fortsättningen tillåta fritt vinstuttag i skolan och vården.

Det råder ingen tvekan om vilken sida Moderaterna står på och det är aldrig på den svages. De har fått sällskap av Sverigedemokraterna, som är så långt från ett arbetarparti det går att komma.

Det är läge att påminna om vad Ulf Kristersson skrev i Svensk Tidskrift 1990: ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten. Mot den ställer vi välfärdssamhället, ett samhälle där en mångfald av olika nätverk, gemenskaper och system ger trygghet och välfärd i människors liv. ”

Han står 28 år senare kvar på samma ideologiska grund så en varning är härmed utfärdad. Om Kristersson får makten väntar ett systemskifte.