Svenska bönder har inte längre bara bekymmer kring vädret och hur de ska ekonomin att gå ihop. Nu utsätts de också för hot och hat från djurrättsaktivister. Det är ett oacceptabelt agerande mot en viktig yrkesgrupp.
De svenska bönderna blir allt färre. Konkurrensen från utlandet är stenhård och strukturrationaliseringar har slagit hårt mot branschen.
Men det svenska lantbruket är viktigt. Det håller landskapet öppet och bidrar starkt till livsmedelsförsörjningen. Sverige har hårda lagar och regler för djurhållning, antibiotikaanvändning och miljö. I jämförelse med andra länder har svenska djur det betydligt bättre i sina stallar och ladugårdar.
Djurrättsaktivisterna håller inte med. De mest militanta drar sig inte för att uttala dödshot och fysiskt attackera bönder. Det är obegripligt hur de som säger sig värna djurens rätt visar så lite respekt för människor.
Var fjärde lantbrukare är orolig för att bli måltavla för militanta djurrättsaktivister, visar en undersökning från Landja Markanalys beställd av LRF. Många djurägande bönder vågar inte berätta vad de jobbar med.
I Dagens Nyheter berättar Anette Gustawson på familjeägda Billingegården utanför Norrtälje hur det kan gå till. Hon använder sociala medier för att marknadsföra gården och informera om mjölk- och köttproduktionen. När hon skrev att hon gärna äter djuren från sin egen gård möttes hon av en hatstorm.
– Jag publicerade inlägget och gick i väg på min sons föräldramöte. När jag kom ut därifrån hade jag flera hundra nya meddelanden. Jag fick höra att jag var en barnamördare som inte förtjänade att leva och att jag skulle låsas in i källaren, matas i två tre år och sedan skickas på slakt, säger Anette Gustawson.
”Snälla kan du inte köra dina barn på slakt? Eller klarar du inte att se dem dö?” löd en kommentar.
En djuruppfödare i Halland blev attackerad av maskerade aktivister. Andra har haft inbrott och fått sina djur utsläppta. Lantbrukares barn har också blivit trakasserade.
Aktivister har använt allemansrätten för att gå in på enskilda gårdar och genomföra demonstrationer i syfte att få jordbrukarna att lägga ner sin verksamhet. Polisen har påfallande ofta lagt ner anmälningarna, straffskalan är så låg att ärendena prioriteras bort.
Anette Gustawson lever med ständig rädsla för att något ska hända familjen eller djuren. Så ska det naturligtvis inte få vara. Polisen behöver ta hoten på större allvar. Att be bönderna att stänga ner sina Facebooksidor är definitivt fel väg att gå.
LRF vädjar nu till regeringen om hjälp. Organisationen vill se skärpta lagar för att skydda de som drabbas och ge polisen möjlighet att ingripa på plats. Det är högst rimliga krav. Även bönder har rätt att känna sig trygga på sin arbetsplats som också är deras hem.