Vad är viktigast för Moderaterna och Ulf Kristersson? Är det att skapa ett konkurrenskraftigt Sverige eller visa upp en enad allians? Tyvärr visar det sig att partiet har böjt sig i en viktig utbildningsfråga.
De fyra partiledarna hade valt ett yrkesprogram på Sjödalsgymnasiet i Huddinge för att presentera sitt förslag på att införa en tvåårig yrkesskola för dem som misslyckats i grundskolan. De visade stort intresse för hur man böjer rör, men det blev samtidigt en uppvisning i hur man böjer rygg och snabbt byter åsikt.
Det är ingen nyhet att Liberalernas Jan Björklund slåss för att sänka kraven i gymnasieskolan. Det har han alltid gjort. I alla år har han hävdat att alla inte kan bli akademiker, och det har han naturligtvis rätt i. Samhället behöver bilmekaniker, rörmokare och undersköterskor. Nu och i framtiden.
Men vad Jan Björklund inte har förstått är att även en yrkesarbetare behöver goda kunskaper i akademiska ämnen som matematik och engelska. Han har heller inte fattat att de som är 15 år i dag får räkna med att troligen byta jobb ett antal gånger under sitt yrkesliv.
Att då börja med att stänga dörren till högskolestudier redan i tidiga år är obegåvat. Att skala ner de akademiska ämnena till ett minimum är att göra de unga en otjänst.
Problemen med att många lämnar grundskolan med ofullständiga betyg ska lösas genom att se till att stärka skolan så att eleverna går ut nian med tillräckliga kunskaper. Inte genom att tidigt tvinga in unga i en återvändsgränd. Skoltrötthet är dessutom ofta en tillfällig åkomma som går att bota.
Metoden att alla gymnasieprogram inte ger behörighet är redan prövad under alliansåren. Resultatet blev att allt färre sökte sig till yrkesprogrammen, trots att möjligheterna till jobb i många fall är mycket goda.
Moderaterna gjorde en klok kovändning 2016. Då ställde de upp på att alla gymnasieprogram ska ge behörighet till högskolestudier.
– Många elever väljer bort yrkesutbildning i dag, för man ser att det inte finns tillräckligt många dörrar öppna efter gymnasiets slut, sa till exempel partiets finansministerkandidat Elisabeth Svantesson för två år sedan.
Nu tvärvänder Moderaterna igen och köper tondövt Jan Björklunds svaga argument. Det är tydligen viktigare att visa upp en enad politisk front än att tänka på elevernas och Sveriges framtid. Det är sorgligt.
Tillsammans med Sverigedemokraterna kommer de att rösta nej till regeringens förslag om att alla yrkesprogram ska ge högskolebehörighet, med möjlighet för den som inte klarar av det att välja bort vissa kurser.
Det förslaget är framtaget i brett samförstånd med arbetsmarknadens parter. Lärarfacken, Svenskt Näringsliv och elevorganisationerna välkomnar det.
Ulf Kristersson borde ha lyssnat på näringslivet i stället för på Jan Björklund. Företagen har allvarliga problem orsakade av kompetensbrist. Var femte teknikföretag funderar på att lägga ner delar av sin verksamhet för att de har svårt att hitta rätt kompetens. Det blir inte bättre av att alliansen tillsammans med SD sänker ribban i gymnasieskolan.