Igår gick det att läsa i Piteå-tidningen om hur fullmäktige minskar antalet ledamöter, från femtioen till trettiotre, efter ett möte med alla partiers gruppledare. ”Vi har enats om detta på frivillig basis” säger Anders Lundkvist (S), som är gruppledare för den största gruppen, Socialdemokraterna. Majoritetsförhållandena kommer givetvis vara desamma, det detta handlar om är att minska antalet personer vid sammankomst, för att minska smittspridning.
Det är bra att även Piteås politiker eftersträvar att följa rekommendationer (även om detta inte är en rekommendation utan ett krav från regeringen), men man måste ändå fråga sig vad som händer med demokratin när detta sker. För samtliga kommuner i hela landet, förutom de som redan har fullmäktigen med färre än femtio ledamöter, lär ju behöva göra samma omställning nu.
Anders Lundkvist säger även till Piteå-Tidningen att kommunens politiker förutsätter att det finns en nationell plan för kommunerna om ytterligare begränsningar för sammankomster blir aktuellt. Vilket ju är rimligt. Piteå är som sagt långt ifrån ensamma i Sverige med att ha över femtio ledamöter i ett fullmäktige.
Men även om kommunfullmäktige ställer om och blir digitalt, eller ledamöterna får sitta i bås med fönster, eller vad än för kreativa lösningar man kan tänkas hitta på, så måste ändå fråga oss vad som sker med demokratin i denna ovanliga situation.
Sverige har inte beslutat om tvångskarantän. Folk får leva ungefär som de gjort tidigare med undantag för beslutet om att förbjuda sammankomster på fler än femtio personer, och en förväntan från staten att svenska medborgare ska följa myndigheters rekommendationer om minskat resande och utökad hygien. I många andra länder får du inte lämna ditt hem om du inte ska till apoteket, mataffären, eller ut för att rasta ditt husdjur.
USA går snart till val och där sitter många nu isolerade i sina hem. Nog för att en stor del av kampanjerna numera sker digitalt, och att det går att poströsta osv, men i mötet med människor sker ju dialog. Den dialogen är avgörande för en fungerande demokrati. Allt eftersom sociala medier redan nu tar upp en stor del av vårt informationsflöde, och i synnerhet nu när folk inte har så mycket annat att göra om dagarna än att sitta framför en skärm, kan desinformation och “fake news” spridas än mer.
Och de som inte bryr sig, de som låter bli att rösta, kommer inte gå att övertyga med flygbladsutdelning på stan, eller torgmöten och dörrknackning. Även om det går att få till stånd ett nationellt presidentval i det land som är en av världens största maktspelare, så går det i nuläget inte att säga att demokratin kommer klara den här krisen smärtfritt. Mest troligt minskar valdeltagandet, och mest troligt kommer information inte nå alla på samma sätt som förr.
Det är väldigt skönt att det inte är valrörelse i Sverige just nu. Trots att Sverige är en av världens starkaste demokratier, med (jämfört med andra länder) högt valdeltagande, så hade antagligen valdeltagandet i Sverige också sjunkit i och med denna kris trots att vi inte sitter totalt inspärrade i våra hem.
Även fast inget val ska ske i Sverige snart så försvagas även vår demokrati. Just nu minskar antalet röster i våra folkvalda församlingar. Och även om styrkeförhållandena mellan majoritet och opposition hålls intakta så blir ju demokratin fattigare när färre än de som är valda är med och representerar väljarna.