Vad betyder egentligen ordet "demokrati"?

“Du kommer inte få något du vill ha” sa min mamma till mig i telefon. “Men du kommer få saker jag tycker du behöver” fortsatte hon. Julen är inte längre en tid då man skriver en önskelista över basketbollar och barbie-dockor som man sedan hoppas ligger under granen. Nu när man är vuxen är det praktiska saker som gäller.

Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna, ett parti som ofta anses ska ha inflytande på grund av att det är "demokratiskt".

Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna, ett parti som ofta anses ska ha inflytande på grund av att det är "demokratiskt".

Foto: Per Groth/TT

Ledare2018-12-18 20:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Därmed har jag också funderat på vad folk behöver, snarare än vad de kanske vill ha. Och det som jag anser folk kan behöva just nu, det är en lektion i vad demokrati är. Eller vad som menas med ordet “demokratiskt”. För det finns många som slänger sig med meningar om vad som är demokratiskt eller odemokratiskt och det är, i ärlighetens namn, sällan korrekta uttalanden.

Exempelvis finns det många som anser att det är odemokratiskt att Sverigedemokraterna till varje pris ska hållas borta från inflytande i Sveriges riksdag. “De är ju faktiskt Sveriges tredje största parti!” tycker många och att de borde få inflytande automatiskt på grund av det. Det kan man tycka, men att påstå att det är odemokratiskt är rakt av felaktigt.

I Sverige har vi representativ demokrati. Folket röstar, och partierna får mandat utifrån procent. Sedan ska partierna komma överens utifrån dessa mandat, och för att få igenom sin politik krävs majoritet. Det är därför som vi fortfarande inte har någon regering, eftersom ingen hittills prövad konstellation fått ihop en majoritet.

Sverigedemokraterna är ett stort parti, ja, men de har inte egen majoritet, och kan därför inte förvänta sig att få igenom någonting alls, om inte andra partier kan tänka sig samarbeta med dem, vilket de mycket möjligt kan. Men det är inte en demokratisk plikt de andra partierna har, den enda plikt de andra partierna har är gentemot sina väljare och att försöka hålla de löften de avgett för att få dessa väljares röster.

Exempelvis gick Centerpartiet till val på att vara Sverigedemokraternas motpol, och fiskade röster baserat på just detta. Därför vore det rakt av odemokratiskt av Annie Lööf (C) att släppa fram SD i och med att hennes väljare förväntat sig motsatsen av henne.

I kommunfullmäktige i Piteå i måndags hävdade Skol- och landsbygdspartiets gruppledare Anders Nordin att Sjukvårdspartiet borde få andre vice ordförandeposten i Kommunstyrelsen. Skälet var att det är demokratiskt, eftersom att Sjukvårdspartiet är det parti som ökade mest i valet. Detta är också ett helt felaktigt användande av ordet “demokratiskt”.

Bara för att ett parti ökat i stöd betyder inte det att det partiet har rätt till poster. Allt handlar om hur väl de partier som är valda, utifrån procent och mandat, kommer överens. Det är dessutom rakt av konstigt att Nordin föreslår en person från ett annat parti än hans eget. I gårdagens PT kunde man läsa om hur S, V och MP sedan “straffade” Skol- och landsbygdspartiet genom att inte rösta på SLP’s kandidat till Barn- och utbildningsnämnden.

Det är inte ett straff. Det ska man komma ihåg. Det är rakt av Anders Nordin som skjutit sitt egna parti i foten genom att själv uppträda odemokratiskt. För det uppdrag han har, det har han från sina väljare. Det är det som är demokrati. Och det är troligt att Skol- och landsbygdspartiets väljare hade velat ha en representant i BUN, något de nu nekades på grund av Nordins uppträdande på fullmäktige.

Det demokratiska uppdraget S, V och MP har från sina väljare är såklart inte att upplåta poster till andra partier ovillkorat. Den valtekniska samverkan föll i och med Nordin föreslog SJVP att få den där posten och därmed agerade S, V och MP helt rimligt utifrån vad som faktiskt är demokratiskt, gentemot sina egna väljare. Som de är valda att representera. I en representativ demokrati.

Läs mer om