Vaccinmotståndet förlänger vårdkrisen

Av de som just nu behandlas på intensivvårdsavdelning är över 80 procent ovaccinerade.

Det är nu, när samhället börjar öppna upp, det är extra viktigt att vara skyddad.

Det är nu, när samhället börjar öppna upp, det är extra viktigt att vara skyddad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-09-03 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under gårdagen gav Region Norrbotten ett glädjande besked. Norrbotten har just nu lägst smittspridning i landet och ingen patient på något av länets sjukhus har Covid -19. Det är förstås toppen, särskilt med tanke på de veckor i våras då siffrorna för Norrbottens län tvärtom var sämst i hela landet.

Däremot kom en annan, mer trist nyhet på riksplanet i början av veckan. Av alla de som nu behandlas på intensivvårdsavdelning på grund av Covid -19 är över 80 procent ovaccinerade, rapporterade flertalet medier. Det är en siffra som tydligt visar på vikten av vaccination.

Det är förstås upp till varje enskild individ huruvida man vill ta vaccinet eller inte. Men det är tveklöst dumt att låta bli. Corona-viruset sprider sig ännu, men nu när allt fler börjat på att ha fått första och kanske rentav även andra sprutan, och samhället öppnar upp allt mer, har vår kollektiva oro inför corona minskat.

Samtidigt finns fortfarande de vaccinmotståndare som träget bestämt sig för att inte ta vaccinet. I och med att vår gemensamma rädsla inför viruset gått ner blir vi alla mindre försiktiga, vilket gör att smittspridning kan ske då vi glömmer att hålla avstånd och kanske inte längre är lika noga med att sjunga hela texten till ”bä bä vita lamm” medan vi tvålar in händerna under tvätt.

Nu har dessutom alla i Sverige erbjudits vaccination. Att då inte ta vaccinet innebär förstås en risk för ens egen hälsa, men också onödig belastning av vården. Det finns förstås alltid undantag åt båda håll, men siffrorna visar trots det tydligt att vaccinet skyddar.

Att tänka att man själv inte behöver vaccinera sig nu när samhället ändå börjar på att öppna upp, är motsatsen till hur man borde resonera. Det är nu, när samhället börjar öppna upp, det är extra viktigt att vara skyddad. Både för ens egen skull, men såklart även för andras.

Vi har levt med en vårdkris i ett och ett halvt år. Denna vårdkris har dessutom övergått till en vårdskuld, då flertalet andra delar av den vanliga sjukvården behövt stå tillbaka och behandlingar av icke-livshotande sjukdomar har skjutits upp. Ju snarare vi är ute ur krisen desto snabbare kan vi reparera det vi inte hunnit med det senaste året. Och det kräver att alla som kan också tar sitt ansvar.