Upp för Löfven, ras för Åkesson

Inget ras. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kan notera att det förebådade raset för S helt uteblivit.

Inget ras. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kan notera att det förebådade raset för S helt uteblivit.

Foto: Janerik Henriksson/TT

ledare2017-08-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Frågan var hur mycket Socialdemokraterna skulle förlora på it-skandalen vid Transportstyrelsen. Två statsråd fick ju lämna regeringen och hotet mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår. Under nästa vecka är det extra utskottsmöten i riksdagen.

I två opinionsundersökningar som kom tidigare i veckan framgår att det förebådade raset för S helt uteblivit.

K-G Bergström i Expressen noterar att S ökar och får den bästa noteringen sedan mars 2015:

”Det här bekräftar andra undersökningar av väljarnas syn på hur olika parter skötte Transportstyrelseaffären. Där kom Stefan Löfven ut relativt bäst eller minst dåligt. Trots att alliansen i sak var framgångsrik med två fällda statsråd och enighet, så tycks opinionsreaktionen snarast ha blivit att den ägnade sig åt ett taktiskt spel, i vilket statsministern var smartare genom att vägra släppa Peter Hultqvist.”

”Det är tydligt att Moderaterna inte blev vinnare efter det som hände på Transportstyrelsen och den politiska turbulensen därefter”, säger Novus VD Torbjörn Sjöström.

Socialdemokraterna ökar med två procentenheter i Novusmätningen. och noteras för 29,3 procent

– Partiet verkar alltså inte ha påverkats negativt av it-skandalen som ledde till att två ministrar fick gå, skriver SVT.

Det allra mest glädjande är att Sverigedemokraterna tappar i båda undersökningarna. 1,3 och 3,5 procentenheter. Det var ju det partiet som var pådrivande då det gällde misstroendeförklaringarna mot tre statsråd. Allianspartierna bara hakade på Åkesson. Men väljarna har alltså inte belönat SD för partiets ledande roll. I en av undersökningarna har Moderaterna dessutom återtagit platsen som landets andra parti, mest som en följd av SD-raset.

Miljöpartiet har fortsatta problem. 3,9 procent i Novus mätning och 4,4 i Demoskops statistik. Partiet befinner sig alltså farligt nära gränsen till riksdagen. Under tumultet kring it-skandalen hamnade MP helt på sidan av debatten. Det var som om alla MP-statsråd kompat ut sig.

Att MP ligger så risigt till påverkar självfallet Stefan Löfvens bedömningar om det framtida samarbetet. Åker MP ur riksdagen har ju frågan lösts av sig själv. Men kan ett litet och politiskt svagt MP bidra till regeringspolitiken efter valet 2018? Förmodligen ser ledande S-strateger hellre att man kan förmå Centerpartiet och Liberalerna att ge sitt stöd till en S-ledd regering.

På det sättet kan SD, det tredje blocket i svensk politik, utestängas från makt och inflytande. En lång ökenvandring skulle vänta Åkesson och hans gäng.

Men ett samarbete åt höger har förstås ett politiskt pris, vilket Jonas Sjöstedt brukar påpeka. Men att låta SD bli vågmästare kostar också.

Förmodligen får vi inga svar om tänkbara regeringskombinationer före valet. Den officiella linjen är att man ska invänta mandatställningen och sedan avgöra hur läget ska hanteras. Men lita på att det bakom fördragna gardiner pågår ett intensivt arbete.