Givetvis är det viktigt att dela tjejernas berättelser, för den tystnadskultur som pågått i MUF under en längre tid är givetvis inte önskvärd på något sätt i någon organisation. Men det är med stor sannolikhet inte det enda skälet för MUFs politiska meningsmotståndare att dela.
Ledarsidan i Piteå-Tidningen vädjade vid tillfället i våras till Socialdemokrater och andra på vänsterkanten att inte försöka göra politisk poäng av de sexuella trakasserier och den tystnadskultur som tillåtits råda i det moderata ungdomsförbundet.
För det finns skit i alla partier, och det viktigaste sådana gånger är att vända sig inåt i den egna organisationen och se ifall liknande situationer skulle kunna uppstå i den egna rörelsen. Förra veckan kom svar på den frågan, åtminstone för SSU, socialdemokraternas ungdomsorganisation.
Både lokal och nationell media har under den senaste veckan rapporterat om ledare i SSU Skåne som uttryckt sig extremistiskt, antifeministiskt och homofobiskt. Detta ska, enligt en källa, SSU-förbundets ledning vetat om men förbundet ska ha visat sig obrytt.
SSU-förbundet själva menar att det rört som interna stridigheter i SSU i Skåne, som förbundet vetat om, men att förbundet varit utan vetskap om dessa extremistiska åsikter som vissa ledare på den ena sidan i konflikten uttryckt.
Att SSU-förbundet inte skulle vetat om det, menar flera källor är hittepå. Å andra sidan är det svårt att avgöra vad som kommer fram i ljuset och inte, och vad som är organisatoriska stridigheter och vad som är olämpligt beteende.
Sammanfattningsvis så är det ett problem om företrädare för SSU uttrycker extrema åsikter som går emot SSUs värderingar. Sådant ska inte få förekomma i organisationen. Det är ytterligare ett problem ifall det finns en kultur som tillåter sådant beteende och ledningen i förbundet vetat om det men valt att inte agera.
Det finns två dimensioner i problemen helt enkelt, både i fallet MUF och i fallet SSU. Det första är att ungdomsförbund ska vara en plats där personer känner sig trygga att inte bli utsatt för varken övergrepp eller diskriminering på något sätt. Den andra dimensionen, och ännu mera farliga, är just tystnadskulturen.
Ungdomsförbund är mycket av en skola. Du kan gå med i SSU eller MUF trots att du någon gång sagt eller gjort något som inte är helt politiskt korrekt. Men man lär sig och växer, förhoppningsvis, och innan någon har en ledarposition ska hen förhålla sig till de värderingar som organisationen står för.
Om det finns en tillåtande kultur inom någon organisation eller rörelse som utåt sett ska stå för andra värderingar än de som tillåts, så är det ett enormt stort problem. Detta gäller oavsett partifärg, och man kan bara hoppas på att både MUF och SSU utreder sina egna organisationer och att ingen åt vardera håll försöker plocka snabba poäng på den andres problem.