Under Moderaternas riksstämma var ungdomsförbundet kungar. Många av de främsta förslagen som kommunicerades från Moderatstämman var ursprungligen förslag från Moderaternas Ungdomsförbund, MUF. Förbundsordföranden Benjamin Dousa gled runt på kongressen med en T-shirt där det stod “Krossa Monopolet” i samma typsnitt som Systembolagets klassiska logga.
Detta blev ju som bekant också ett av förslagen som gick igenom på stämman. Partistyrelsen ville först nöja sig med att driva söndagsöppet på Systembolaget, men slutligen blev det stämmans vilja att öppna för försäljning av rusdrycker med en alkoholhalt upp till 20 %, det vill säga främst starköl och vin, i vanliga matvarubutiker.
Att en avreglering av alkoholen är skadligt är ingen nyhet, och denna ledarsida har tidigare lyft att förslaget rimmar illa med Moderaternas uttalade mål om att öka tryggheten i samhället eftersom ökad tillgänglighet till alkohol ökar konsumtionen och ökad alkoholkonsumtion är direkt kopplat till bland annat ökade våldsbrott.
Men denna text handlar inte om detta. Denna text handlar faktiskt om att, trots att ungmoderaterna för en dålig politik, så är de väldigt duktiga på att få igenom sina förslag och driva moderpartiet i ungdomsförbundets riktning. Och hur dålig politiken än är, så har avregleringen av alkoholen länge varit en hjärtefråga för just ungmoderaterna. Att partiet gick med på deras förslag är en stor seger för MUF.
Om segern beror på att ungdomsförbundet är duktiga eller på att partiet just nu är historiskt svaga är förstås svårt att räkna ut. Troligtvis är det en kombination av de båda. Men sanningen är oavsett att det Moderata ungdomsförbundet agerar helt rätt, utifrån deras uppfattning om vad som är viktig och bra politik.
Ungdomsförbunden har olika uppgifter. Ibland ska de bara vara hejarklack till sitt moderparti, ibland måste de kritisera moderpartiet, och ibland ska de våga ta steget mot en politik som moderpartiet inte ännu vågat eller velat. Helst ska ett ungdomsförbund klara av allt detta och samtidigt vara en social plattform och samlande kraft av unga som vill engagera sig politiskt.
Under åren då Moderaterna satt i regering, mellan 2006 och 2014, så var MUF mest bara hejarklack. Det kom inte ett enda skarpt politiskt förslag från ungmoderaterna under denna tid, men självförtroendet hos MUF var ändå på topp eftersom deras parti styrde landet.
När det blev regeringsskifte 2014 hade Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, svurit på att inte bli den nya regeringens hejarklack, likt MUF hade varit. SSU hade ägnat tiden då sossarna var i opposition åt att driva partiet i en riktning som bäddade för bra socialdemokratisk ungdomspolitik.
För SSU handlade det bland annat om 90-dagarsgarantin. Den garantin som skulle innebära att alla från första dagen utan sysselsättning skulle ha ett jobb, en utbildningsplats, eller praktik inom nittio dagar. Socialdemokraterna lyssnade på ungdomsförbundet och tog med 90-dagarsgarantin i sitt valmanifest. SSU påverkade sitt parti.
Nu är det MUF som påverkar sitt parti. Inte med politik för att motverka arbetslösheten förvisso, utan för att tillgängliggöra alkohol, men ändå. MUF gör nu det SSU gjorde då, utifrån hjärtefrågor såklart. Och detta skulle SSU behöva komma ihåg, nu när de själva blivit något av en hejarklack till sin egen regering.