Ungdomen bryr sig mer än vad makthavarna gör

Det finns en myt om att ungdomar inte bryr sig om vad som händer i samhället. Att de är själviska, självupptagna, och bara vill sitta hemma och leka med snapchatfilter. Det är en fördummande och oschysst beskrivning, som inte på något vis stämmer överens med verkligheten.

Klimataktivisten Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta Thunberg

Foto: Markus Schreiber

Ledare2019-02-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kunde faktiskt inte vara mer felaktigt. För det första är inte “ungdomar” en homogen grupp. De är personer, som intresserar sig för olika saker. Alltifrån dataspel och konst till politik och samhällsfrågor.

För det andra är samhällsfrågor lika relevant för unga som för vuxna, om inte mer. Och det vet ungdomen om. Se bara på Greta Thunberg. Hon är femton år gammal och blir inbjuden till klimattoppmöten för att se makten i vitögat. Hon inte bara bryr sig om samhället, hon ställer krav för att möta framtiden.

De politiska ungdomsförbunden har inte haft så många medlemmar som nu på flera, flera år. Det om något är ett kvitto på att engagemanget bland unga inte bara existerar, det ökar. Är du själv ung, eller känner någon ung person, så är här en uppmuntran att spana in de lokala klubbarna för att hitta en att gå med i.

Vad tar då död på engagemang? Jo, känslan av att inte bli tagen på allvar. Att inte bli lyssnad på. Maktlöshet över sin egen situation. När vuxna konsekvent väljer att inte ta ungas åsikter och intressen på allvar, det är då vuxenvärlden aktivt har ihjäl engagemanget hos den yngre generationen.

Det kan givetvis också bli en trigger, som gör att en bryr sig ännu mer om en fråga. Greta Thunberg beskriver det som att makthavarna “egentligen inte vill vara där” (på klimattoppmöten) och det resulterar givetvis i en känsla av uppgivenhet hos den unga klimataktivisten. Men inte slutar hon för det.

“Jag vill inte att ni känner hoppfullhet, jag vill att ni känner panik” säger hon i de vuxna i rummets ansikten. Det är sant, men det är kaxigt. För hon visar inte bara att ungdomen bryr sig, hon vänder dessutom på det och säger att de vuxna som sitter på makten inte bryr sig nog.

Och så är det kanske, särskilt gällande klimathotet men också gällande politik i allmänhet. Visst att makthavarna ofta är äldre än Greta Thunberg, men bara för att de har makt betyder inte det att de är handlingskraftiga.

Politik kan ibland beskrivas som byråkratiskt, invecklat och tråkigt. Att reell förändring drunknar i utredningar och att saker ska “ses över” i evinnerlig tid. De som tjänar allra mest på den beskrivningen är de som redan bestämmer, för då blir det färre som engagerar sig och gör anspråk på makten.

Men det finns inte en människa, varken gammal eller ung, som kan låta bli att bry sig om sin tillvaro och samhället man lever i. Allt är politik, och politiken kräver engagemang. Att ungdomar inte skulle bry sig om samhällsfrågor är därför en av de skadligaste myter som finns.

Det var Olof Palme som sa att samhället är människans verk och om något är fel med det kan vi förändra det. Den tron verkar unga personer som Greta Thunberg besitta, långt mer än de som faktiskt sitter på makten.

Läs mer om