Några siffror om bruttonationalprodukten fladdrade förbi på nätet. Statistiken gäller för tre månader i början av året.
I Donald Trumps USA var ökningen 0,65 procent. Det historiska lyft som ska komma låter vänta på sig. Trump är upptagen med viktigare saker, som att avskeda och anställa pressekreterare. I euroområdet var ökningen likartad, 0,6 procent. Dystra siffror rapporteras från Storbritannien. 0,3 procent upp. Mycket står stilla i landet och ovissheten om brexit skadar tillväxten. Och så Sverige: + 1,7 procent. Imponerande!
Låt oss gå tillbaka i historien.
Folkomröstningen om införande av euron ägde rum i Sverige den 14 september 2003. Frågan var: ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”
I kampanjen inför denna omröstning fanns det en bred enighet om att vi i framtiden skulle ha eurosedlar i våra plånböcker. Arbetsgivare, fackliga organisationer, Moderaterna, Dagens Nyheter, Carl Bildt, Socialdemokraterna, Folkpartiet, statsminister Göran Persson pläderade för ett ja i omröstningen. Det var Sveriges framtid. Om vi valde att stå utanför det stora valutasamarbetet skulle det vara till men för tillväxten och därmed skulle utrymmet för angelägna reformer begränsas. Dessutom skulle ett utanförskap leda till högre räntor i Sverige än i omvärlden, vilket skulle drabba många på bostadsmarknaden. Fackliga röster för Europa reste runt och rekommenderade en jaröst. Tongivande i den organisationen var metallaren Stefan Löfven.
I folkomröstningen 2003 var det 42 procent som röstade ja och 55,9 procent som sa nej till euron. I Arjeplog sa 78,2 procent nej. i Arvidsjaur 79,7, i Piteå 72,5. I länet blev det 70,2 procent för nejsidan.
Bilförsäljningen var fortsatt stark i juni i år. Under månaden registrerades 38 324 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 5,6 procent jämfört med motsvarande månad förra året.
Registreringarna har ökat med 3,2 procent under de första sex månaderna, vilket är den högsta nivån hittills för ett första halvår. För augusti månad kan det bli all time high.
"Låga räntor, köpstarka och optimistiska hushåll i kombination med en stark arbetsmarknad med låga varsel är några faktorer som är gynnsamma för viljan att investera i ny bil”, skriver Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i en kommentar.
Men räntorna skulle ju vara högre om vi stod utanför euron. Kronan var ju, för att citera Carl Bildt, en skvalpvaluta som inte alls kunde matcha den fina euron. Och utanförskapet skulle leda till rädsla för att investera, i en ny maskinhall eller ett nytt badrum.
Det här med bilar är bara ett exempel på att tiderna är goda. Problemet är inte tillväxten utan fördelningen av det som skapas med gemensamma krafter.
Att införa euron är en politiskt död fråga i Sverige. Anhängarna har lagt allt kampanjmaterial i en källarskrubb. Men exemplet visar att det finns skäl att vara misstänksam mot allianser som säger sig ha det enda alternativet.