Tre viktiga val i Europa

Storseger? Alla väntar att det blir en brakseger för Theresa May i parlamentsvalet i Storbritannien 8 juni.

Storseger? Alla väntar att det blir en brakseger för Theresa May i parlamentsvalet i Storbritannien 8 juni.

Foto: Alastair Grant

Ledare2017-04-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blir val till underhuset i Storbritannien den 8 juni. Opinionsinstituten hade fel då det gällde det senaste valet och omröstningen om att lämna EU. Ska man följa det så kommer alltså Labourpartiet att vinna med bred marginal. Men så blir det nog inte. Nästan allt talar för att den konservativa premiärministern Theresa May får bo kvar vid 10 Downing Street.

Och i morgon är det första omgången i det franska presidentvalet. De två kandidater som får flest röster går vidare till en andra och avgörande omgång den 7 maj.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon var länge medlem i Socialistpartiet, bland annat var han biträdande utbildningsminister 2000–02. År 2008 grundade Mélenchon Vänsterpartiet (PG), som han nu företräder i EU-parlamentet. Mélenchon hoppas att väljare som normalt stöder Socialistpartiet ska svika den svage kandidaten Benoît Hamon. Någon har kallat Mélenchon en fransk Bernie Sanders. En uppstickare från vänster. Om andra omgången står mellan Marine Le Pen och Mélenchon är det verkligen tydliga alternativ, vilket kan stimulera valdeltagandet.

Det blir en spännande söndag.

Ingen på experthyllan ger Labourledaren Jeremy Corbyn skuggan av en chans i det brittiska valet. Om det blir fortsatt konservativt styre kan man räkna med att oppositionen i Labour samlar sig för ett ersätta partiledaren. Och det starka medlemsstödet för den vänsterinriktade Corbyn kan svikta om det efter valet blir färre mandat i underhuset.

Labours valförlust 1983 var den största i Storbritanniens efterkrigshistoria. I partiets valmanifest fanns krav på ensidig nedrustning och skattehöjningar. Det var inte så populärt. En Labourpolitiker på högerkanten kallade manifestet för ”historiens längsta självmordsbrev”.

Nu är arbetarepartiet långt från makten. Men det var också de konservativa under tiden efter Thatcher. Som lägst noterades Torys för 30,7 procent.

Labours uppgift är att formulera ett trovärdigt alternativ till den borgerliga politiken – inte kopiera den, som Tony Blair gjorde.

Vi fortsätter den europeiska exposén. I september är det val även i Tyskland och de på experthyllan talade alla om en promenadseger för förbundskansler Angela Merkel. Men så säkert är det inte.

I en stor opinionsundersökning har CDU och det bayerska systerpartiet CSU 34 procent, medan socialdemokratiska SPD har stöd av 32 procent av väljarna. Tar man hänsyn till felmarginalen är det jämnt skägg mellan blocken.

Det högernationella partiet AFD tappar glädjande nog två procentenheter och ligger på sju procent, vilket är partiets sämsta siffra sedan november 2015.

Den 61-årige Martin Schulz var talman i Europaparlamentet men klev ned från podiet för att leda SPD. Och sedan han tog över har opinionssiffrorna pekat uppåt. Det var tolv år sedan Tyskland hade en S-märkt kansler.

Pelargonen bär vackert röda blommor och tranorna har kommit. Det är vår, gott folk! Njut i fulla drag!