Väljarnas dom är tydlig

Surt, sa räven om rönnbären. Men valresultatet går inte att missförstå.

Linda Frohm (M), Kenneth Backgård (SJVP) och Nils-Olov Lindfors (C) har fått respass från regionstyret.

Linda Frohm (M), Kenneth Backgård (SJVP) och Nils-Olov Lindfors (C) har fått respass från regionstyret.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Ledare2022-10-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommer ni ihåg idrottsgalorna i början på 2000-talet när komikern Robert Gustafsson imiterade speedwayföraren Tony Rickardsson? Det handlade om hur otacksamt det är att vara speedwayförare och att ständigt bli förbisedd vid prisutdelningarna på idrottsgalorna. 

"Men näää... Jag är inte bitter",  sa Rickardsson/Gustafsson på brett dalmål, ord som blivit en klassiker.

Det är inte svårt att dra sig till minnes Robert Gustafssons beska monolog när man läser kommentarerna från de tre avgående regionråden i Norrbotten – Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C).

Det är väldigt mycket "surt, sa räven om rönnbären" i deras kommentarer. 

De är griniga för att Centerpartiet nu väljer än en annan väg än Lindfors och bildar nytt regionstyre tillsammans med S och V – en mittenvänsterkoalition. Vidare muttrar de om att det att det kan bli "en lång startsträcka" innan den nya ledningen kan börja genomföra reformer. Dessutom gnäller de om att den nya ledartrojkan (S, V och C) inte tycks ha många gemensamma idéer.

"Men näää... Jag är inte bitter", skulle Backgård, Frohm och Lindfors även kunna tillägga unisont.

Det är kanske högst mänskliga reaktioner. Valresultatet går dock inte att missförstå. Väljarna vill ha förändring och har gett respass till Backgård & Co.

Sjukvårdspartiet (det ledande partiet i den avgående regionkoalitionen) har backat från 34,7 procent i valet 2018 till 8,2 procent i årets val. Det är ett exceptionellt ras och svårt att hitta motstycke till i någon del av landet.

Det är dessutom lätt att peka på förklaringar till bakslaget. Det finns ett stort missnöje med en rad saker. 

Den här ledarsidan har flera gånger pekat på bristerna i personalpolitiken och om hur såväl läkare som sjuk- och undersköterskor upplevt att de ständigt blivit överkörda av regionledningen.

Ett annat exempel är nedmonteringen av Folktandvården. Många orter i Norrbotten står idag helt utan tandläkare. 

Ett tredje exempel är alla oklarheter runt sjukhuset i Kiruna. Ett fjärde exempel är avvecklingen av Vårdnära service.

Det kommer självfallet inte att bli en enkel uppgift för en ny regionstyrelse att vrida utvecklingen i en annan riktning.

Det går snabbt att rusta ned verksamheter men är betydligt svårare att bygga upp dem igen – i synnerhet i ett läge när det råder brist på läkare, sjuksköterskor, tandläkare, tandhygienister och annan personal i hela landet.

Ett första viktigt steg är dock att den nya majoriteten fattar ett klart och tydligt inriktningsbeslut när det nyvalda regionfullmäktige samlas 23-24 november. Då kan jobbet börja.