Solidaritet och stolthet - inte bara en dag om året

Att vara Socialdemokrat behöver inte betyda att man måste komma från traditionell arbetarklass. Det handlar om att tro på solidaritet, oavsett klasstillhörighet. Att veta att hela samhället tjänar på att alla har det bra.

Politiker måste sätta sig in i och bry sig om frågorna även de dagar då det inte arrangeras en Pride-parad.

Politiker måste sätta sig in i och bry sig om frågorna även de dagar då det inte arrangeras en Pride-parad.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Ledare2018-09-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Och vi är nog alla i grunden solidariska. De allra flesta svenskar betalar gladeligen mer skatt än de som tjänar sämre än de själva, för att garantera alla i samhället en god välfärd oavsett storlek på plånbok. Det är också därför Socialdemokraterna länge varit ett naturligt val för många.

Idén om solidaritet mellan klasser har också gjort socialdemokratin medveten om solidaritet mellan folk. Ett folks eller en grupps kamp är allas kamp, för inget samhälle är gott förrän det är ett samhälle för alla.

En före detta partiledare för Socialdemokraterna sa en gång att det inte går att vara lite solidarisk. Antingen är man solidarisk eller så är man det inte. Därför innebär att vara Socialdemokrat också en självklarhet att försöka vara en god allierad i även de kamper som inte är arbetarklassens egna.

Östersund var värdort för Sapmi Pride denna helg. Ett viktigt initiativ då det inte är ovanligt med låg kunskap i både de frågor som rör samers och HBTQ-personers rättigheter. Eftersom kunskapen ofta är låg måste politiker sätta sig in i de frågorna för att med trovärdighet kunna kalla sig allierade.

Det har riktats en hel del kritik mot att företag och politiska partier “använt” Pride som plattform för sin egen marknadsföring. Många tänker nog att det är bra om partier och företag visar att de bryr sig. Hellre det än att de inte gör det, såklart.

Men att visa engagemang för en fråga handlar inte bara om att visa upp sig i en festlig parad. För även om paraden är en fest, så är kampen den är tänkt att uppmärksamma på allvar. Därför räcker det inte att gå med i ett Pride-tåg en gång om året.

Politik handlar om konkreta reformer och socialdemokrati i synnerhet går ut på att lägga fram förslag för praktisk solidaritet. Allt för många makthavare är för dåligt insatta i både samers och HBTQ-personers situation och det återspeglas i politiken även om de politiska avsikterna egentligen inte är av ondo.

Under helgens Sapmi Pride i Östersund arrangerades panelsamtal och seminarier för att öka medvetenheten och lyfta frågorna, men tyvärr var deltagandet från politiker på dessa långt lägre än i själva paraden.

Det är när partier och företag enbart deltar i paraden och de utåtriktade aktiviteterna som det också uppfattas som att det endast är en marknadsföringsgrej. Då urholkas kampen och de som kämpar på riktigt blir frustrerade, med rätta. Samtidigt blir tilltron till politiken lägre.

Folk kan såklart ha skäl till att man inte kan komma på allt. Men att partiernas företrädare är ute och köper ansiktsglitter till morgondagens parad är inte en giltig ursäkt. Och utav alla partier är det framförallt Socialdemokratins ansvar att vara goda allierade.

För med klassperspektivet i ryggen ska alla Socialdemokrater veta vad praktisk, gränslös solidaritet faktiskt innebär. Och det måste man visa upp varje dag året om, för att med rak rygg kunna gå i en Pride-parad.

Läs mer om