Den nye rikspolischefen Anders Thornberg möts av idel välvilja. Oppositionen, facket och gnälliga borgerliga tidningar hyllar valet av Säpo-chefen. Vi får se hur lång smekmånaden blir. De åtta företrädarna har som regel ganska snabbt hamnat i snålblåsten. Det som talar för Thornberg är att han tillträder i en tid då det finns stor politisk enighet om att satsa på lag, ordning och reda. Politikerna är beredda att skjuta till mer pengar och vässa lagarna.
Den 10 maj 1940 landsteg brittiska trupper nära Reykjavik. De mötte inget motstånd. Ockupationen kom att vara under hela kriget, även om britterna ersattes av amerikaner. Det gick rykten om att Tyskland förberedde en invasion av Island, som av nazisterna sågs som ett urhem för vikingar och riktiga arier.
Författaren Arnaldur Indridason har förlagt handlingen i sin senaste bok Det tyska huset (Norstedts) till de dramatiska krigsåren. Den isländske författaren, enligt min mening Nordens bästa deckarförfattare, har som vanligt en tät och spännande berättelse. Men visst, det är trist att inte få möta sin favorit, den svårmodige kriminalaren Erlendur. Han dyker förhoppningsvis upp i nästa bok av Indridason.
Det är svårt att hänga med i alla dopningsturer. Ryssar får delta, dock inte under rysk flagg. Skidåkaren Sergej Ustiugov från Chantien-Mansien i Uralbergen får däremot inte vara med i Pyongyang, varför vet man inte riktigt. Den svenske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, som under några år tränade en del ryssar som senare fällts för dopning, blev först svartlistad men har nu fått passerkort. Vem är skyldig och vem är oskyldig? Det är uppenbart att idrottens organisationer har mycket svårt att hantera de problem som uppstår. Beskeden är motstridiga och ofta svårtydda. Man kan ana en prestigekamp mellan olika delar av idrottsrörelsen.
Vem kan man lita på, frågade Hoola Bandola Band redan 1972 och frågan är fortfarande aktuell.
Lördagen den 8 februari klockan 8.15 är det start för damernas skiathlon i OS i Pyeongchang. Det vore kul om de idrottsliga prestationerna får dominera i rapporterna från spelen. Nu påminner ju redovisningen ibland som ett seminarium för blivande jurister. Och det är inte journalisternas fel.
President Donald Trump är nöjd med vad han uträttat i Vita huset. I talet om tillståndet i nationen (State Of The Union) beskrev han de enorma framgångarna. Ja, när man inte får beröm av andra får man berömma sig själv.
Den demokratiska repliken levererades av Joe Kennedy, 37-årig kongressledamot och sonson till Robert Kennedy, som mördades 1968. Demokraterna vill förstås dra nytta av det glansfulla namnet men också av att deras talesperson nästan är hälften så gammal som presidenten.
I dag infaller Andningens dag, Löpningens dag och Morotskakans dag. Man måste ha bra flås om man ska hinna med allt.