Skål för alkoholmonopol!

Det statliga alkoholmonopolet är viktigt och värt att bevara.

Det statliga alkoholmonopolet är viktigt och värt att bevara.

Foto: Christine Olsson/TT

LEDARE2018-10-19 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eftersom det är Sober October har ledarsidan under månaden lyft olika aspekter av problemen med alkohol. De uppenbara är givetvis beroende, missbruk eller riskbruk. Alkoholmissbruk kostar vårt land ofantliga mängder pengar i form av vård varje år. Därtill är alkohol ofta iblandat vid olika typer av våldsbrott.

Det värsta är nästan att vårt rättsystem rentav anpassat sig efter vår ohälsosamma alkoholkonsumtion. Alkohol ses som förmildrande när någon gjort dumma grejer (“Han var ju full!”) men ses också som skäl att misstro någon som utsatts för något (“Hon hade ju druckit!”). Hur vi dricker kan på riktigt avgöra huruvida ett brott som bevisligen begåtts leder till fällande dom.

En av de viktigaste politiska linjer vi har i Sverige, när det gäller alkohol, är att vi har ett statligt monopol. Sverige har en av de mest restriktiva alkoholmarknader som finns i hela världen, vilket Systembolaget på ett rätt smart vis skämtar om i sina reklamer.

Nog kan det vara drygt om man med kort varsel blir bjuden på fest och bolaget har stängt. Men då kan man ju faktiskt gå på krogen och dricka en öl, en helt enkelt prova att gå på fest nykter (vilket vi är många som testat nu under Sober October, och det går alldeles utmärkt).

Monopolet tvingar oss att planera vårt drickande. Det får oss att fundera en extra gång på om man ska köpa två flaskor vin för en kväll eller om det kanske räcker med en. Istället för, som det är på många ställen utomlands, att man bara kan springa in på närmsta kiosk och köpa en sjuttis starksprit när man redan druckit den där första flaskan vin.

Monopolet är helt enkelt viktigt och värt att bevara. Men alla vill inte det. I våras röstade Alliansen tillsammans med SD igenom ett förslag i riksdagen om att öppna upp för gårdsförsäljning i Sverige, alltså att tillåta alkoholproducenter att sälja sin produkt på platsen för tillverkning.

Moderaterna beskrev förslaget som en landsbygdsfråga. Att moderater gör vingårdar till en “hela landet”-grej känns faktiskt väldigt moderat-aktigt när man tänker på det. Ett sådant resonemang förlöjligar glesbygdens riktiga svårigheter och behov av politiska lösningar.

Men Moderaterna paketerade som sagt hela idén om gårdsförsäljning som att det skulle rädda småskaliga entreprenörer på landsbygden. Vilket därtill är rakt av felaktigt. De gällande EU-regler vi har gör ingen skillnad på små producenter och storsäljande öljättar. Öppnar vi upp för några, måste vi öppna upp för alla.

Systembolaget förklarar det på sin hemsida på följande sätt: “Frågan om gårdsförsäljning handlar inte om att säga ja eller nej till försäljning av egenproducerade produkter på landsbygden utan om huruvida vi i Sverige vill ha en alkoholpolitik som utgår från folkhälsan eller en politik som leder till privata vinstintressen i detaljhandeln med alkoholdrycker.”

Det här är svensk höger medvetna om, och frågan om gårdsförsäljning handlar om just det. Att luckra upp det statliga monopolet. Det är inte den mest omdiskuterade frågan, men ändå så himla viktigt för svensk folkhälsa. Så, när det inte längre är Sober October, kan man gott gå till Systembolaget och köpa den där flaskan vin, och utbringa en skål för monopolet.

Läs mer om