Samtal, gruppterapi eller nyval?

Under måndagen meddelade Stefan Löfven (S) att han ger upp sonderingsförsöken. Talmannen Andreas Norlén beslutade sig för att ta saken i egna händer och igår bjöd han in alla partiledare utom Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) till gruppsamtal.

Vad handlar gruppsamtalen med talmannen om?

Vad handlar gruppsamtalen med talmannen om?

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2018-10-31 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att Sjöstedt inte bjuds in beror säkerligen på Allianspartiernas konsekventa beskrivning av Vänsterpartiet som ett “extremt parti”. V är inte ett extremt parti, om man inte tycker offentlig välfärd och gratis glasögon till barn är extremt.

Men någonstans ska ju samtalen börja så valet av gruppdeltagare är väl på något vis då ändå rimligt. Men vad händer på dessa möten? Det känns ju onekligen spännande att grotta lite i. Eller, egentligen känns det extremt ospännande.

Partiledarna är ju precis lika medvetna som alla vi andra om vad som måste hända för att någonting alls ska hända. Vilket, fortfarande, är att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) måste välja sida. Mitten med sossarna, eller högern, där SD är inräknat.

Eftersom regeringsbildningen är fast i detta dödläge är ju samtal helt onödigt, men det lär ju å andra sidan ligga bra i tiden med lite gruppterapi. En paus där alla får tala ut och där talmannen leder samtalet. Lite som på fritids när en barngrupp inte gick bra ihop och de vuxna försökte lösa det mest för att de visste att det ingick i deras jobb trots att de förstod att det var lönlöst.

Så, vad sägs då på dessa gruppmöten kan man tänka sig? Ritar talmannen upp olika regeringskonstellationer på en whiteboard och låter partiledarna räcka upp handen på de som de kan tänka sig? I så fall torde ju partiledarna ha lika många röster per regeringsalternativ som deras partier har riksdagsmandat.

I så fall kan ju lika gärna alla konstellationer röstas om rakt i kammaren. Och falla. Sedan kan det bli nyval direkt, om inte Annie Lööf och Jan Björklund ger nya besked. Blir det nyval finns det många som tror att läget antagligen ändå skulle vara oförändrat. Men det är inte säkert.

I ett nyval skulle troligtvis MP trilla ur riksdagen. Partiet klamrade sig kvar på stödröster från de andra partierna i vänsterblocket. Dessa väljare är främst stockholmare och de är nog skeptiska till att rösta på Miljöpartiet igen efter sidbytet i Stockholms kommun, där MP nu bildat majoritet med Alliansen.

Moderaterna skulle troligtvis minska i stöd, efter att ha visat sin mer SD-vänliga sida såhär efter valet. Runt om i landet vittnar flera moderata väljare om missnöje över Ulf Kristerssons öppna dörr mot Sverigedemokraterna. Även om han fortfarande officiellt inte tänker ge dem inflytande vill han ju fortfarande ha deras stöd.

I övrigt skulle troligtvis både S och SD öka, och övriga partier ligga på ungefär samma resultat som i valet. Kanske tappar Centern och Liberalerna, förutsatt att de som röstade på dem i september är med på att det är på grund av dem som det över huvudtaget blev ett extra val.

Så om de fortsatta samtalen är lika fruktlösa som de tidigare, låt det bli nyval då. Det, om något, vore spännande. Vilka blir kvar, vilka åker ur? Det vore faktiskt kul att se om C och L vågar chansa på att få vara kvar i riksdagen.

Läs mer om