Sakta i backarna, sossar!

Sifo-mätningen ger bara en bild av stämningsläget just nu.

Mikael Damberg, Magdalena Andersson, Peter Källström och andra socialdemokrater gläds åt S-siffran i den senaste Sifo-mätningen - en ökning till 33,4 procent.

Mikael Damberg, Magdalena Andersson, Peter Källström och andra socialdemokrater gläds åt S-siffran i den senaste Sifo-mätningen - en ökning till 33,4 procent.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2022-11-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I flödena på Twitter, Facebook och andra sociala medier är det många socialdemokrater som gläds åt resultatet i den första Sifo-mätningen efter högerregeringens tillträde.

Ulf Kristerssons regeringsunderlag (M, SD, KD och L) backar kraftigt. Liberalerna når inte ens upp riksdagsspärren. SD, M och KD skulle tillsammans få bara 42,6 procent av rösterna, enligt Sifo.

Samtidigt noterar Magdalena Anderssons sida (S, C, MP och V) en rejäl uppgång. Tillsammans får de fyra oppositionspartierna stöd från 52,6 procent av väljarna i Sifo-mätningen. S ökar till 33,4 procent.

Det finns inga skäl att missunna S-märkta partiaktivister glädjen över denna opinionsframgång. Men det är klokt att ta det sakta i backarna. Mitt i S-euforin tål att påminnas om att mätningen görs i ett läge när det återstår 46 månader till nästa riksdagsval.

Den nya regeringen har haft en urusel start. Som påpekats tidigare på denna sida så har högerpartierna hanterat sina vallöften minst sagt ovarsamt. Många av dem som gav sin röst till MSDKDL-konstellationen är arga och besvikna just nu.

Regeringen och statsråden har dock gott om tid att reparera alla misstag och successivt återupprätta sitt devalverade förtroendekapital.

Minns den borgerliga regeringsperioden 2006-2014. Under 2007 blev det rena genomklappningen för Fredrik Reinfeldts regering i väljaropinionen. Oppositionspartierna ledde med hela 14 procentenheter i mätningarna – ett försprång som bedömdes som ointagligt.

"Alliansen är rökt", fastslog statsvetarprofessorn och Sveriges mest erfarna valforskare Sören Holmberg.

Men 2010 fick alliansen likafullt förnyat förtroende. All turbulens under 2007 var bortglömd och spelade ingen roll när väljarna gjorde sitt val.

Resultatet påverkades dessutom av att socialdemokratin gjorde ett stort strategiskt felval inför valet 2010. Socialdemokraterna valde att möta väljarna som ett samlat block tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet istället för att driva valrörelsen på egen hand.

Många traditionella och mer mittenorienterade S-väljare upplevde vänstergiren som alltför kraftig, vilket syns tydligt i valresultatet 2010. Socialdemokraterna backade från 35 procent i valet 2006 till 30,7 procent i valet 2010.

Till detta ska läggas att dåvarande S-ledaren Mona Sahlin inte lyckades vinna förtroendematchen mot Fredrik Reinfeldt. Enligt en mätning månaden före valet 2010 hade bara 18 procent av väljarna förtroende för Sahlin medan Reinfeldt låg på urstarka 63 procent.

Därför bör socialdemokratin akta sig för att dra några långtgående slutsatser av dagens väljarbarometrar.

De säger en del om stämningsläget i väljarkåren i slutet av november 2022. Men de säger inget om hur det kommer att gå i nästa val.