Förslaget fick tyvärr inte gehör under kongressen, vilket är olyckligt med tanke på alla de privata vårdappar som just nu konkurrerar med den klassiska sjukvården och vars fakturor går raka vägen till regionerna. Men Norrbotten lät sig inte stoppas i vidare samtal om digitalisering.
I en omröstning rörande det organisatoriska programmet fick Norrbottensdelegationen igenom en av kongressens få segrar mot partistyrelsen. Det handlade om att lyfta det digitala samtalet, då Norrbotten menade att det måste vara lika viktigt som samtalen på arbetsplatserna eller under dörrknackningar.
En ytterst intern fråga förvisso, men ändå en oerhört viktig fråga ur ett demokratiskt perspektiv. Att Socialdemokraterna menar att de ska föra samtal och dialog med väljare och medborgare är givetvis viktigt, men då är det också nödvändigt att tänka digitalt även där. Särskilt i glesbodda län som vårt eget.
Birgitta Larsson (S) från Gällivare stod också för en stark insats, som dessutom visade att segrar inte behöver betyda att ens förslag vinner en omröstning. Under den allmänpolitiska debatten var Larsson nämligen upp i talarstolen och ställde frågor om regeringens planerade satsningar på infrastruktur och prioriteringar i Norrbottens län.
“Regeringsskiftet 2014 betydde att Sverige äntligen fick en regering beredd att satsa på bland annat byggandet av Norrbotniabanan och utbyggnad av Luleå Hamn.” sa Larsson i sitt inlägg och ställde frågan hur regeringen ser framför sig att dessa projekt förverkligas.
Detta debattinlägg ledde till att infrastrukturministern, Thomas Eneroth (S), valde att boka in ett möte med Birgitta Larsson senare samma dag. Vilket givetvis är en norrbottnisk seger, oavsett om det inte handlade om en vunnen omröstning.
Arjeplogs högsta höns Britta Flinkfeldt (S) skapade också rubriker när hon riktade intern kritik mot regeringens lands- och glesbygdspolitik. Socialdemokraternas valanalys konstaterar att partiet fortsätter tappa väljer i glesbygdskommuner. Flinkfeldt å sin tur konstaterar att partiet behöver leverera i regeringsställning innan löftet om att “hela landet ska leva” är uppfyllt.
Den direkta kopplingen mellan att ha en politik för hela landet och att få röster i hela landet går inte att bortse ifrån. Flinkfeldt, som varit högljudd i riksdebatten gällande just glesbygdsfrågor och tagit replik gentemot Stockholmspolitiker som Irene Svenonius (M), var inte mindre debattsugen på det egna partiets kongress.
Slutligen tog ju Piteås egen Helena Stenberg (S) plats i den socialdemokratiska partistyrelsen. Ett tungt uppdrag som Stenberg nu får axla. Sammanlagt har Norrbottens socialdemokrater levererat enormt dessa kongressdagar och delegationen kan resa hem till norr med flaggan i topp.
Socialdemokraterna är ett stort parti. Det finns nästan inte en enda ort i Sverige, från norr till söder, som inte har en aktiv S-förening. Därmed finns också varenda liten del av det här landet representerat på kongresserna, vilket alltid leder till debatter.
Debatter behöver inte betyda strider. Men att vinna en debatt är alltid en seger. Och alla Norrbottningar, oavsett om man är socialdemokrat eller inte, borde vara tämligen nöjda med att Sveriges största parti och regeringspartiet har haft en sådan kraftfull representation på plats dessa dagar i Örebro.