S fokuserar på vårdfrågorna i länsturné

Socialdemokraterna i länet vill utveckla sin vårdpolitik genom öppna möten och dialog.

Socialdemokraterna i Norrbotten har valt att fokusera på hälso- och sjukvårdsfrågorna genom en länsturné.

Socialdemokraterna i Norrbotten har valt att fokusera på hälso- och sjukvårdsfrågorna genom en länsturné.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2019-10-16 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Socialdemokraterna i Norrbotten gick i opposition i regionen efter förra höstens val skrev denna ledarsida att tiden i opposition behöver utnyttjas till politikutveckling. S gjorde stor sak inför valet att påpeka att den dåvarande oppositionen inte skulle klara av att göra ett bättre jobb än de själva, men folket gav ändå Sjukvårdspartiet och Alliansen förtroende att försöka.

Det har nu gått mer än ett år sedan valet och det verkar tämligen uppenbart att Socialdemokraterna hade rätt i sin kritik mot bland andra Kenneth Backgård, vårt nya regionråd som inför valet lovade massvis med saker som inte verkar i närheten av uppfyllda. Men att vinna val enbart på att ens motståndare är sämre är faktiskt inte drömläge för något politiskt parti, och det skapar framför allt en väldigt negativ debatt.

Socialdemokraterna har länge varit, och är fortfarande, Sveriges och Norrbottens största parti. Men att S politik ofta ledde till egen majoritet i folkvalda församlingar berodde på visioner, inte på att de andra partierna var sämre. Socialdemokraterna, både på kommunal, regional och riksnivå, behöver fokusera på just detta. Vart vill vi? Vart ska vi? Och sedan bränna på med vetskap om att just S politik är den bästa, för att den är förankrad hos folket.

Därför måste S som sagt utnyttja tiden i opposition till politikutveckling. Även om Sjukvårdspartiet inte klarar av att hålla sina löften känns det mycket tveksamt att S skulle vinna valet 2022 enbart på att vara minst sämst. Det borde inte heller vara önskvärt som socialdemokrat i detta län. Man går ju till val för att förändra och förbättra, inte bara förvalta.

I veckan meddelade Anders Öberg (S) att Socialdemokraterna i Norrbotten nu inleder samtal runt om i länet gällande hälso- och sjukvård. Detta för att man menar att det krävs ett omfattande idépolitiskt arbete för att utveckla länets hälso- och sjukvårdspolitik. Helt rätt, och i linje med ledarsidans analys förra hösten.

Turnén inleddes bland annat i Boden under gårdagen och Gällivare tidigare i veckan, och fortsätter runt om i länet de kommande veckorna. På måndag sker ett öppet möte med Anders Öberg i Arvidsjaur. Nu är det också upp till norrbottningarna att komma på dessa aktiviteter och framföra både kritik och idéer, för att ge partiet de bästa förutsättningarna att ta fram en politik som gynnar hela länet.

Öberg säger själv att han fortfarande är “realist”, och inte tänker bli populist bara för att vinna val. “Det går inte att lova och lova och lova saker bara för att vinna ett val. Den politik vi går till val på 2022 ska vara genomförbar” vilket känns som en korrekt analys både av valförlusten 2018 och framtidsutsikten för att vinna val efter denna än så länge kaotiska mandatperiod är över.

Socialdemokraterna i Norrbotten har haft ett par tuffa veckor. Framför allt efter Niklas Nordströms avgång från kommunala uppdrag i Luleå, vars skäl än så länge verkar långt ifrån utrett. Det är bra av S att fokusera framåt och också göra analysen att det som behövs är dialog med fokus på politik.

Vårdfrågorna är det politiska område som folk ofta tycker är viktigast och som folk också ofta är missnöjda med eller har åsikter om. Detta är inte en unik situation för Norrbotten, det ser likadant ut i många län runtom i landet, varpå regeringen också har valt att prioritera frågan. Denna turné ska också avslutas med en sammanfattning på partidistriktets höstmöte som äger rum i slutet av oktober, för att senare jobbas vidare med och fastställas inför nästa val.