Rusta upp A-kassan

Det borde vara hög tid att indexera A-kassan.

"Det borde vara hög tid att indexera A-kassan", anser ledarskribenten Olov Abrahamsson.

"Det borde vara hög tid att indexera A-kassan", anser ledarskribenten Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-06-04 06:03
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den sjunde september 2015 skedde något smått historiskt. För första gången på tretton långa år höjdes taket i A-kassan – helt i linje med Socialdemokraternas vallöfte inför valet 2014.

Även statsbudgeten för 2017 innehöll vissa förbättringar, främst för deltidsarbetslösa.

Besluten innebar en tydlig kursändring jämfört med den borgerliga regeringsperioden 2006-2014 när A-kassan urholkades år efter år.

Det innebär emellertid inte att insatserna under den S-ledda regeringen har varit tillräckliga. Vid en internationell jämförelse har Sverige fortfarande en allt annat än generös arbetslöshetsersättning. 

År 2020 hamnar Sverige bara på plats 21 (!) av de 27 EU-länderna, när OECD tittar på vad ett hushåll med två vuxna och två barn får ut netto den andra månaden som den ena vuxna är arbetslös jämfört med när båda arbetar.

Nu – för att underlätta tillvaron för de många som drabbas av arbetslöshet under coronakrisen – har det visserligen skett en uppräkning av både taket och grundbeloppet. 

Till och med den 31 december 2022 kan den som har jobbat heltid få upp till 1 200 kr per dag (motsvarar en månadslön på cirka 26 400 kr) om personen uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning. Alla som uppfyller kraven för grundersättning får 510 kr per dag.

Problemet är bara att förändringarna är tillfälliga.

Det bästa vore därför att permanenta dessa regler och nivåhöjningar även efter pandemin.

Dessutom borde det vara hög tid att indexera A-kassan – det vill säga låta det ske en årlig uppräkning i takt med pris- och kostnadsökningarna. En sådan automatisk koppling innebär att värdet i försäkringen undviker att försämras.

Moderaterna bullrar i vanlig ordning om att höjd A-kassa är "bidragspolitik". Men för socialdemokratin finns ingen anledning att tveka eller ducka för debatten.

En anständig arbetslöshetsförsäkring bör ses som ett självklart inslag på en modern och dynamisk arbetsmarknad. Strukturomvandlingen och teknikutvecklingen pågår ­oavbrutet. Gamla jobb försvinner. Nya tillkommer.

Av det skälet behövs också robusta trygghetssystem när arbetsmarknaden förändras och människor måste ställa om.

Vidare påpekar TCO (tjänstemännens centralorganisation) att ekonomisk trygghet vid arbetslöshet även fungerar som en automatisk stabilisator för ekonomin. 

"Efterfrågan kan hållas uppe även när många blir arbetslösa och en snabb nedgång på bostadsmarknaden kan undvikas", skriver TCO.

Kort sagt: Det finns goda argument för socialdemokratin att ta fajten för en permanent förstärkning av A-kassan under valrörelsen 2022.