Igår gick det att läsa i Piteå-Tidningen om hur kommunfullmäktige i Piteå nu går tillbaka till att vara 51 ledamöter istället för det tillfälligt minskade antalet 33. Skälet till att man valde att gå ner till 33 var på grund av risken för smittspridning och att det rekommenderade antalet personer vid samlingar var max 50.
Överenskommelsen gjordes gruppledarna emellan, och skulle innebära en minskning av ledamöter men med intakt maktbalans vid omröstningar. Men när det senast var dags för kommunfullmäktige deltog ändå Skol- och landsbygdspartiet med full styrka. Anders Nordin (SLP) menade att det handlade om rekommendationer snarare än beslut, och att de demokratiskt valda har rätt att delta.
I och med detta måste naturligtvis hela fullmäktige återgå till de 51 ledamöter som ordinarie deltar, och utöver dessa ledamöter deltar ju även sekreterare och tjänstemän. Så kommunfullmäktige i Piteå kommer att ha långt fler än femtio deltagare nu, även om möjligheten finns att delta via länk.
Anders Lundkvist (S) menade att det är olyckligt om fullmäktige skickar signaler som kan tolkas som att de släpper på restriktionerna i en tid då antalet smittade ökar i Norrbotten och Piteå. Vilket är helt korrekt. Men det handlar inte heller bara om vilka signaler som fullmäktige skickar, det handlar också om att vårda vår demokrati.
Även om möjligheten till att delta över länk finns så kan man inte hindra folk från att fysiskt befinna sig i lokalen. Rekommendationerna finns där av en anledning, och det är att minska smittspridningen. Vad händer om en enda ledamot eller tjänsteman är smittad men har lindriga symptom, dyker upp på mötet, och sedan smittar ner varenda folkvald i Piteå kommun? Vad gör det med demokratin som Skol- och landsbygdspartiet säger sig värna?
Corona har gjort att stora delar av samhället har tvingats ställa om. Så också demokratin. Det är därför denna ledarsida exempelvis ifrågasatte demonstrationen mot rasism som arrangerades i Stockholm förra veckan. Inte för att ledarsidan inte står bakom kampen mot rasism, utan för att den behöver ske på andra sätt nu i och med smittan. Samma sak gäller kommunpolitiken i Piteå, och demokratin i stort. Sveriges riksdag klarade av att minska antalet ledamöter, men Piteå klarar det alltså inte? Är det rimligt?