Restriktionerna för matställen är helt orimliga

Självklart är det viktigt med restriktioner, men ska de vara allmängiltiga måste de också vara allmänt effektiva.

Karina Viktorsson, kaféägare, menar att hon förstår att dessa restriktioner är rimliga i storstäderna, där folk kanske sitter och äter i gångstråken i gallerior. Men så är det inte i Piteå.

Karina Viktorsson, kaféägare, menar att hon förstår att dessa restriktioner är rimliga i storstäderna, där folk kanske sitter och äter i gångstråken i gallerior. Men så är det inte i Piteå.

Foto: Simon Olofsson

Ledare2021-03-03 17:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På matställen som saknar egen ingång, som exempelvis i gallerior, får man som gäst inte längre sitta tillsammans med andra. Istället får man sitta en och en och kanske vinka till sin kompis om man bestämt sig för att stötta det lokala genom ta en lunch ute.

Inför att södra Sverige började på att ha sportlov för ett par veckor sedan menade statsepidemiolog Anders Tegnell att särskilda förbud mot resande inte behövdes, eftersom att det skulle vara sämre om stockholmare var hopträngda i gallerior.

Det blir då lite dubbeltydigt när man samtidigt inför restriktioner för kaféer och restauranger som finns i gallerior. Om nu stockholmare rest till fjällen borde ju galleriorna vara mindre folktäta, enligt Tegnells egen logik, och då borde väl inte restriktioner i gallerior behövas? Nej, det är förstås inte så enkelt.

Självklart är det viktigt att sätta in restriktioner för att minska smittspridningen. Men ska de vara allmängiltiga måste de också vara allmänt effektiva. På Röda Lyktan i Piteå, som har verksamhet i både Gallerian och i Småstaden, är personalen förtvivlade. ”Det är tungt nog redan” säger Karina Viktorsson, som äger Röda Lyktan ihop med sin syster Ulla Viktorsson, till Piteå-Tidningen.

Karina Viktorsson menar att hon förstår att dessa restriktioner är rimliga i storstäderna, där folk kanske sitter och äter i gångstråken i gallerior. Men så är det inte för Röda Lyktan. Restriktionerna borde bedömas från kommun till kommun, menar därför Viktorsson.

Även de matställen som har ingång mot både gata och galleria omfattas av reglerna, bland annat Pizzeria Arbaillo vars ägare Ahmad Alshallan också uttrycker sorg när Piteå-Tidningen pratar med honom. ”Vår restaurang rymmer vanligtvis 45 personer, nu får vi ta in 6-7 stycken” säger han till PT.

Det är ett hårt slag mot de företag som redan kämpar på i mindre städer så som i Piteå. Man kan inte låta bli att undra om inte förslaget blivit hastigt framtaget ur ett storstadsperspektiv. Det är vore en sorg för många små och mellanstora orter runt om i landet ifall dessa matställen tvingas klappa igen på grund av att staten fattat beslut baserat på att stockholmare trängs på foodcourts mellan sina skidsemestrar.