Detta är en god start, det var båda de norrbottniska riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli (S) och Mattias Karlsson (M) överens om. Båda två uttalade dock önskemål om att antalet poliser skulle öka ännu mer, särskilt med tanke på målet om 10 000 fler poliser till året 2024.
Det är ett glädjande besked, och regeringens arbete med att öka antalet poliser börjar nu äntligen ge frukt, bland annat med fler utbildningsplatser på Polishögskolan. Det är en stor seger för regeringen, för Sverige, och en milstolpe i arbetet mot kriminaliteten.
Detta hade varit ett riktigt bra tillfälle för regeringen att faktiskt visa upp att någonting görs. Oppositionen varit duktiga på att kritisera regeringen för att för lite görs för att stoppa kriminaliteten, nu senast med en misstroendeförklaring gentemot justitieminister Morgan Johansson (S).
Tyvärr föll regeringens kommunikation gällande polisen lite platt. I ett inlägg på Instagram skrev inrikesminister Mikael Damberg (S) om en kväll då han träffat några poliser i Stockholm som beslagtagit en persons dyra märkesjacka efter att personen inte kunnat bevisa att hen ägde den och brott misstänktes.
Polisen har rätt att beslagta olika saker om det finns brottsmisstanke, men inlägget på Instagram mötte ändå storm. På bilden poserade två nöjda poliser som höll upp jackan de beslagtagit, och i inlägget hyllade ministern deras gärningar. Även om polisen handlat rätt, vilket man förstås kan ha olika åsikter om, så verkar det onekligen väldigt okänsligt och kallt av Damberg att hylla ett sådant ingripande.
Få av oss har kvitton i fickan när vi bär kläder vi köpt, och därför är det svårt att bevisa att man köpt dem och inte stulit dem. Personen kan mycket väl ha stulit jackan, men särskilt i kalendermånaden november verkar det extra hjärtlöst att ta ifrån någon jackan de bär. Det är också en enskild händelse som är svår att koppla direkt till kampen mot gängkriminaliteten.
Statsråden är ofta duktiga på att göra besök i de verksamheter de ansvarar för. Detta är givetvis ett sätt att få insyn i verksamheten och lära sig om, i detta specifika fall, polisens arbete. Men det är förstås också ett sätt att visa upp att ministrarna inte bara sitter och kurar inne på regeringskansliet, utan faktiskt är delaktiga även på markarbetet.
Ofta är denna typ av kommunikation bra, ur båda aspekter, men i detta fall blev det som sagt helt fel. Inlägget uppfattades som hjärtlöst och ur kontext, och spädde på ett redan utbrett missnöje mot Polisen. Damberg backade senare och skrev på sin Instagram att inlägget var otydligt, och därför nu plockats ner.
Sammantaget kan man göra flera slutsatser av detta. Det som från början var en god nyhet, nämligen att Sverige nu får drygt femhundra nya poliser i kampen mot brottsligheten, blev i slutändan en trist nyhet om ministerns smaklöshet och ledde till en hatstorm inte bara riktad mot Damberg utan även gentemot de enskilda poliserna som poserade på bilden.
Regeringen har inte råd med fler sådana här tabbar. Det har riktats alltmer kritik mot flera statsråd, och kritiken kommer inte bara från oppositionen längre. Den kommer, och på många vis berättigad, från flera håll och även internt från olika socialdemokratiska tyckare. Regeringen behöver rycka upp sig, och kanske gå en kurs i kommunikation och sociala medier.