“Det är med utomordentligt stor förvåning vi konstaterar att regeringens förlängda arm signalerar att arbetet med byggandet av Norrbotniabanan kan fördröjas med upp emot fyra år” skriver bolaget i ett pressmeddelande. Och det är utan tvekan en mystisk historia.
Länsstyrelsen är ju som sagt regeringens förlängda arm i länen, och projektet har väntat länge nog utan att regeringen ska sjabbla bort det nu. I över tjugo år har det pratats (och tjatats) om att Norrbotniabanan behöver byggas. Den socialdemokratiska regeringen Persson satte igång projektet redan i början på 00-talet, varpå det helt pausades under tiden den moderatledda regeringen Reinfeldt styrde landet mellan 2006 och 2014.
När regeringen Löfven tillträdde fanns således höga förhoppningar. För bara ett år sedan besökte statsminister Stefan Löfven (S) själv Umeå för att ta första spadtaget på den länge efterlängtade rälsen. Detta hade regeringen länge lovat att prioritera, och att det råkade ske bara veckor innan valet kan ju utan tvekan upplevas som valfläsk nu såhär i efterhand, om länsstyrelsen i Västerbottens prognos håller.
Det ingår dessutom i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, “Januari-avtalet”, att byggandet av Norrbotniabanan ska vara en prioriterad infrastruktursatsning. Detta var ett starkt vägvisande exempel på att ett S-samarbete framför allt Centerpartiet, som tidigare ingått i regering med Moderaterna, kunde ge positiva effekter på de regioner utanför Mälardalen.
Centerpartiet är utan tvekan det parti inom det tidigare högerpolitiska blocket som bäst förstår att Sverige inte funkar om inte infrastruktursatsningar görs i hela landet. Detta lilla parti har dock tyvärr många gånger varit totalt överkört av Moderaterna när M var som störst. Därför var januari-avtalet en lättnad även rent politiskt, inte bara för att det innebar att Sverige äntligen kunde få en regering på plats.
Att kunna ta tåget mellan exempelvis Piteå och Luleå skulle ge enorma effekter för arbetsmarknadsregionen i och med ökade pendlingsmöjligheter och så vidare. Men banan behöver inte byggas enbart för enskilda norrbottningars skull.
Det handlar också om att vi har enormt med resurser här uppe, som behöver fraktas, och vi har i nuläget inte infrastruktur nog för att kunna nyttja länets fulla kapacitet. Det må finnas bristande resurser i bygget, men det är rakt av resursslöseri att inte bygga Norrbotniabanan nu.
Att Norrbotniabanan behövs vet regeringen om. De har dessutom lovat att detta ska ske. Det är löften till väljarna, och till samarbetspartierna, som regeringen inte kan svika nu. Det kommer ge effekter både för regeringen, som kanske inte blir omvald om de inte lever upp till sina löften, och för Sverige som behöver Norrbotniabanan och som verkligen är långt ifrån garanterad med någon annan regeringskonstellation.