Gruvfrågan är en komplex fråga i många fall. Det alltid är bättre med inhemska gruvor vars produkt vi själva kan exportera, istället för att vara beroende av andra länder. Detta både ur ett ekonomiskt perspektiv och ur miljösynpunkt, då Sverige har ett omfattande regelverk inte alla länder har. Men just eftersom vi i Sverige är noga med att allt ska gå rätt till ur miljösynpunkt kan processen ta tid.
Därför är det bedrövligt att Sveriges regering själva bidragit till att frågan om huruvida det faktiskt ska bli en ny gruva i Laver blivit en minst sagt utdragen process. Det är närmare två år sedan Piteå-Tidningens ledarsida uppmanade regeringen att ”dra av plåstret om Laver”. Då menade ledarsidan att regeringen verkade ha beröringsskräck i frågan, vilket är knepigt när Socialdemokraterna, som är största regeringsparti, säger sig värna både tillväxt och miljö.
Men kanske är det av den anledningen regeringen fegat i frågan. Men ju längre tid som gått desto mer frustrerade blir givetvis både Boliden AB, som provborrat och planerat för en ny gruva, och motståndarna till gruvan, som menar att det finns stora miljörisker med projektet. Så länge regeringen duckat har såklart känslan av konflikt ökat i och med den frustration oklara besked ger.
Man får ändå säga att det är lite konstigt att när beslut väl kom var det bara några timmar kvar till julafton. Det är en tid då de flesta står och lagar Janssons frestelse, och kanske ägnar mindre tid åt att fundera över potentiella gruvetableringar. Men om det var strategi för att skapa så få reaktioner som möjligt misslyckades det.
Regeringens beslut blev att avslå Bolidens ansökan om bearbetningskoncession, vilket innebär att projektet måste genomgå en Natura 2000-prövning innan bearbetningskoncession kan beviljas. Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden, menar att detta förstås ändå hade genomförts men att det kommer i fel ordning.
Beslutet från regeringen innebär att en sådan prövning ska genomföras först, vilket leder till att bolaget i stort sett behöver planera gruvan i sin helhet, utan att i det läget veta om man har rätten till mineralerna. Att detaljerat planera ett projekt utan att veta om det blir av innebär förstås stora kostnader. Av den anledningen har gruvbolaget nu överklagat beslutet.
Detta beslut ändrar därmed inte ledarsidans linje. Att det finns en beröringsskräck i frågan från regeringens sida är tydligt, både på grund av beslutet i sig (som egentligen snarare krånglar till det än säger blankt nej) och tillfället det presenterades vid. För Boliden innebär detta ytterligare väntan och gruvmotståndarna kan inte heller hurra ännu, eftersom överklagan ska hanteras i Högsta förvaltningsdomstolen.
Socialdemokraterna säger sig som sagt värna både natur och tillväxt. Att sitta i regering ihop med Miljöpartiet skapar antagligen svårigheter i just frågor som gruvan i Laver, men det innebär inte att en svensk regering kan ducka från att ge klara besked. Någon gång måste man faktiskt ta ställning ordentligt. Tills dess får vi som bor här fortsatt se ökad frustration hos både gruv-ivrare och motståndare.