Politikernas skulder spelar roll för förtroendet

Alla har vi nog någon gång missat att betala en faktura. Sedan har påminnelsen kommit, man säger “Oj då!” och betalar. Det är mänskligt. Det är även mänskligt, om än mindre vanligt, att hamna i en negativ spiral kopplat till ens personliga ekonomi. Program som Lyxfällan bekräftar det. Gamla lån löses med nya och det hela blir okontrollerbart till slut.

Piteå-Tidningen har granskat de lokala politiska kandidaternas ekonomi.

Piteå-Tidningen har granskat de lokala politiska kandidaternas ekonomi.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledare2018-07-16 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Piteå-Tidningen har granskat de politiska kandidaternas privatekonomi nu inför valet och rapporterar idag om hur bland andra Jenny Bjuhr, toppkandidat för Liberalerna i Piteå, har en total skuld hos Kronofogden på 606 813 kronor.

Skulderna handlar främst om obetalda lån hos olika banker och kreditinstitut. Jenny Bjuhr har i samband med Piteå-Tidningens granskning valt att hoppa av sin kandidatur. Ett bra beslut, om än lite sent så här nära inpå valet.

I alla sådana här fall och situationer kan det finnas förståeliga skäl bakom. En incident eller händelse som gjort att en person kan ha mått dåligt och haft svårt att planera sitt liv eller tyckt det känns jobbigt att öppna vissa brev.

Att ha ett skuldberg gör inte någon till en sämre person. Men att ha ett skuldberg är ett tecken på att personen har svårt att sköta sin ekonomi. Så är det. Man är helt enkelt inte en dålig människa, bara bevisligen dålig med pengar.

Om man tackat ja till att stå högt upp på en valsedel för ett parti, innebär det också att man gjort anspråk på att förvalta kommunens ekonomi. Det är alltså inte bara ens egna, utan allas våra pengar, som personen då har ansvar för och då är det inte oproblematiskt att sitta med privata skulder på över halvmiljonen hos Kronofogden.

Jenny Bjuhr har förstått detta och klivit av. Det som är anmärkningsvärt är att Ulf Lindström, ordförande för Liberalerna i Piteå, inte verkar ha problem med att en toppkandidat har skuldberg hos Kronofogden. “Det behöver inte påverka politiken" menar han.

Uttalandet kan vara ett sätt att försöka avdramatisera det hela men det är extremt problematiskt och respektlöst gentemot det egna partiet, gentemot kommunen, och gentemot väljarna. Kommunens resurser är som sagt inte en hög med pengar som bara finns. Det är kronor och ören som alla som arbetar har tjänat ihop och gemensamt lagt i en pott för att garantera oss alla en bra vård, skola och omsorg.

Återigen, Jenny Bjuhr har gjort det rätta som klivit av, och hennes privata ekonomi ska hon därmed inte klandras för. Det är hennes parti som borde stå till svars för den vårdslösa synen på skattekronor och den gemensamma välfärdens resurser. Något oppositionspartier ofta hävdar är att de skulle prioritera bättre om bara de fick förtroendet att styra i kommun eller landsting.

Det är partier åt både höger och vänster som visat sig ha kandidater med en tveksam privatekonomi, enligt Piteå-Tidningens granskning. Det kan finnas orsaker till det som sagt, men att kandidera till kommunens högsta beslutande organ får faktiskt vänta tills den egna ekonomin är i sin ordning.

Piteå-Liberalernas ordförandes linje är inte försvarbar. Piteå kommuns skattebetalare borde nog fråga sig om det verkligen är så att Liberalerna är ett parti som bör få väljarnas förtroende att hantera deras pengar.

Läs mer om