Sedan sitter dessa folkvalda politiker i kommun, landsting, riksdag och Europa-parlamentet för att representera sina väljare. Det är därför det kallas representativ demokrati. Men det finns också något mer än bara åsikter som folkvalda politiker förväntas representera. De ska, i bokstavlig bemärkelse, vara representanter för folket.
Vad detta innebär är att politiker bör, för att kunna fatta de bästa besluten för folket, vara ett axplock av befolkningen. Det vill säga unga, gamla, funktionshindrade, av olika religioner eller ingen religion alls, HBTQ-personer, rika, fattiga, och komma från både glesbygd och storstad. Och med både arbetar- och akademikerbakgrund.
Varför är detta då en viktig sak att påminnas om? Jo, för nyligen gjorde bland andra Expressen stor nyhet på att civilminister Ardalan Shekarabi inte doktorerat. Shekarabi ska ha varit inskriven på Uppsala Universitet som doktorand men tagit studieuppehåll i och med att han blev statsråd.
Det är troligtvis världens största icke-nyhet. Men låt gå. Skälet till att detta uppmärksammats är att det hela flera gånger missuppfattats och det har kommunicerats i media som att Shekarabi faktiskt har doktorerat, vilket han alltså inte gjort. Och det är klart att media ska ha koll på vad som är rätt när de beskriver en ministers CV.
Men Expressen tar i artikeln även upp en debattartikel skriven av tre ledamöter från stiftelsen Academic Rights Watch som publicerades i Svenska Dagbladet den 24 januari i år. Författarna till debattartikeln menar att det är ett stort problem att inte fler statsråd har akademisk bakgrund.
Hela texten är genomsyrad av äckligt klassförakt. Skribenterna menar att den nytillträdda regeringen Löfven inte har nog med akademisk kompetens för att kunna leda oss in i “kunskapssamhället”. Texten fortlöper med en lång utdragning om hur inkompetenta statsråden är, för att exempelvis justitieministern bara har en kandidatexamen i statsvetenskap, och inte i juridik.
Det vore ett extremt problematiskt om vi hade ministrar i regeringen som inte trodde på forskning. Men det problemet har inte Sverige. Statsråden vet om att forskning och vetenskap är viktigt. Och att det är viktigt att lyssna på forskningen och att ha sakkunniga tjänstemän omkring sig.
Men att kräva att varenda folkvald politiker själv ska ha forskat, det visar bara på dumhet från skribenterna i fråga. Vilket i sig är komiskt, för det bevisar att du och dina två kompisar kan ha en miljard högskolepoäng tillsammans och ändå missa poängen med representativ demokrati när ni sätter er för att skriva en debattartikel.