Polisen ska komma även när inlandet ringer

Polisiär närvaro i Arvidsjaur är en rikspolitisk fråga. När Polisen får mer resurser måste dessa fördelas över hela landet.

Det är så, så viktigt att resurser fördelas över hela landet, för det är inte rimligt att Polisen inte finns där när något sker i mindre inlandsorter som exempelvis Arvidsjaur.

Det är så, så viktigt att resurser fördelas över hela landet, för det är inte rimligt att Polisen inte finns där när något sker i mindre inlandsorter som exempelvis Arvidsjaur.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-09-11 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dagarna har Arvidsjaurs handlare riktat kritik både mot kommunen och polisen. Det rör sig om en person som betett sig stökigt, kommit in i olika butiker, och skapat en otrygg stämning. Bland annat har personen begått stölder och stöldförsök.

Personalen känner sig otrygga, och cheferna är oroliga över arbetsmiljön. Sportringen-ägaren Donald Eklund säger till PT att om polisen inte kommer och agerar så påverkas arbetsmiljön, vilket kan göra att butiken måste stänga. Han tycker även att kommunen borde trycka på för förändring.

Vid en stöld på OKQ8 i fredags ringdes polis men ingen patrull fanns tillgänglig, och det gör det lätt att ifrågasätta hur polisarbetet hanteras. Särskilt vid tillfällen där en sådan här situation får uppstå och fortlöpa. Det är ett misslyckande. Vad som är rätt eller fel prioritering är dock svårt att avgöra som utomstående. Men i grunden handlar det om att Polisens resurser är för få.

Ofta när vi pratar brott och straff på riksplanet handlar det om grov gängkriminalitet och skjutningar i storstäderna. Det är givetvis stora problem, men precis som ledaren i gårdagens PT påtalade, så är det ett väldigt lokalt problem i just storstäderna.

Snatteri är förstås ett mindre problem i relation till dödsskjutningar. Men att det finns orter i norra Sveriges inland och på glesbygden i allmänhet som får räkna med att polisen inte kommer, det är ett enormt nationellt problem och behöver behandlas som ett sådant.

Det är inte meningen att sätta gängkriminaliteten i storstäderna i relation till mindre brottslighet i Arvidsjaur. Vad det däremot handlar om är att oavsett vart du bor i landet så ska du kunna lita på att polisen kommer om brott begås. Och just nu är den brottsbekämpande politikens öga riktat mot storstäderna vilket gör att landsbygdens problem inte får samma uppmärksamhet.

Regeringen har satt mål om 10 000 fler yrkesverksamma poliser till år 2024. Det är ett bra mål, som samtliga riksdagspartier stöttar, men det är för det första ett ambitiöst mål som kan bli svårt att uppnå då det innebär att närmare 20 000 nya rekryteringar måste göras för att kompensera för beräknat tapp. Det krävs såklart också att fler poliser utbildas under de kommande åren.

För att ett yrke ska vara attraktivt att söka sig till måste det kännas som att man kan göra sitt jobb på ett bra sätt, och det förutsätter resurser i form av både pengar, kollegor, möjlighet till ytterligare utbildning. Känslan av att göra skillnad och skapa trygghet i samhället är antagligen en av de saker som gör att folk söker sig till polisyrket, och om Polisen just nu är oförmögen att göra det verkar ju inte yrket heller särskilt kul.

För det andra måste det klargöras hur dessa 10 000 fler poliser ska fördelas. Det är så, så viktigt att de fördelas över hela landet, för det är faktiskt inte rimligt att Polisen inte finns där när något sker i mindre inlandsorter som exempelvis Arvidsjaur.

I slutändan måste dessa förändringar ske snabbare, för det vi ser i Arvidsjaur ska inte få höra till vardagen någonstans i Sverige. Det går ut över lokalsamhället, handeln, och befolkningen på de orter som inte kan räkna med att polis kommer när man ringer.