Fotbollsturneringen Piteå Summer Games (PSG), som genomförs 1-3 juli, brukar alltid vara en av årets absoluta höjdpunkter i Norrbotten.
Tiotusentals människor träffas och trivs, men utan de beklämmande inslag av bråk och ungdomsfylla som tyvärr ofta förekommer under festival- och marknadshelgerna i länet.
PSG drog i gång i liten skala 1990. Då deltog 158 lag, främst från närområdet. Därefter har arrangemanget vuxit till en jätteverksamhet – faktiskt till den näst största fotbollscupen i Sverige efter jätten Gothia cup.
Åren före pandemin deltog omkring 800 lag från 16 olika nationer.
Årets turnering blir något mindre. Pandemin påverkar fortfarande resandet i världen. Till detta ska läggas Rysslands brutala krig i Ukraina, som skapar stor oro i hela Europa.
Men det blir ändå totalt 626 lag från 13 länder som ställer upp i årets PSG, däribland långväga gäster från Peru, Mexiko, Argentina, Brasilien och Mongoliet.
Det bäddar för många intressanta matcher mellan lokala lag och internationellt motstånd. Vad sägs till exempel om lördagens match mellan Gammelstads IF:s pojkar 14 och spanska Martutene på en av de fina gräsplanerna på Nordlundaområdet?
Sådana möten ger mervärden och minnen att bära med sig hela livet. Kanske medverkar de även till att barn och ungdomar från olika delar av världen lär sig att de i grund och botten är ganska lika och kan dela samma fritidsintresse.
Fotbollens universella språk kan hjälpa till att överbrygga en del klyftor och minska motsättningarna mellan världens folk.
För Piteå som stad går det i alla fall inte att underskatta arrangemangets betydelse. Piteå Summer Games är en jätteaffär för kommunen och det lokala näringslivet.
Uppemot 38 000 personer brukar besöka Piteå under turneringen, vilket betyder mycket pengar för handel, hotell och restauranger.
Men det handlar inte bara om ekonomi. PSG medverkar även till att stärka den lokala självkänslan och samhörigheten. Cupgeneralen Anna Bogren Dalberg och övriga i PSG-organisationen arbetar hårt för att hela bygden ska känna sig delaktig i arrangemanget.
Piteå Summer Games ägs av Piteå IF och Öjeby IF. Men en rad andra föreningar är engagerade som entreprenörer. Runt fotbollsplanerna finns massor av ideellt arbetande krafter som hjälper till.
Andra delar av upplevelsenäringen i Norrbotten har mycket att lära av Piteå Summer Games och hur många olika krafter kan förenas.
Eldsjälar i föreningslivet och kommersiella aktörer samverkar och hjälps åt. Kommunpolitiker krattar manegen och ger uppbackning.
Tillsammans har de lyckats skapa ett arrangemang som sätter Piteå på kartan och helt enkelt är väldigt kul och trevligt.