I PT 16 maj skrev jag om kommunrankingen i nyhetsmagasinet Fokus. För andra året i rad är Piteå bäst i kategorin mest prisvärda kommun att bo i.
Mätningen är bara ett av många bevis på att det går bra för Piteå.
Piteå fortsätter även att växa befolkningsmässigt. Numera bor det 41 904 invånare i Piteå. Kommunen är på god väg mot målet 43 000 invånare.
Till detta ska läggas en låg arbetslöshet. Arbetslösheten är lägre än genomsnittet i både Norrbotten och riket som helhet.
Glädjande är också att kommunledningen inte vilar på lagrarna utan satsar rejält inför framtiden.
På nationaldagen presenterade S, V och MP ett offensivt budgetförslag inför kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av juni.
Prioriteringarna är tydliga. Vård, skola och omsorg går först. Ungefär 80 procent av budgeten riktas till dessa områden. Det rustas och moderniseras.
Bland annat sker en ordentlig satsning på digitalisering av grundskolan, hela vägen från förskolan till årskurs nio. I förskolan handlar det främst om tillgången till surfplattor.
Med i budgeten finns också 120 miljoner kronor för ett nytt vård- och omsorgsboende – en ordentlig satsning på de äldre i kommunen.
Till detta ska läggas allt annat som ryms i den kommunala verksamheten – satsningar på vägar, cykelbanor, industritomter, lekparker, fritid, kultur med mera.
Bra är även att de rödgröna partierna lyssnat på de fackliga kraven när det gäller arbetskläder för personalen i förskolan.
Det handlar om ett första steg under 2018 för att erbjuda vinterkläder och utomhuskläder till förskolepersonalen.
Det är en konkret jämställdhetssatsning i den kommunala vardagen.
I många mansdominerade branscher har arbetskläder länge varit närmast en självklarhet – till exempel för fastighetsskötare, maskinister och bussförare.
Men i en kvinnodominerat yrke som förskolan har personalen själv fått hålla sig med arbetskläder, trots en arbetssituation som rymmer matkladd, snor, tårar, blöjbyten, sandlådor, leriga gräsmattor, vattenpölar och annat som sliter hårt på de privata plaggen.
Spännande är också att se hur Piteå nu utvecklas som attraktiv boendekommun. I en film på kommunens hemsida berättas om allt som sker just nu.
Det gamla industriområdet Lövholmen är på väg att utvecklas till en ny stadsdel. Strömbackastrand är redan på plats och på nya Lusthusbacken väntar framtidens villakvarter.
För mig känns det – sammanfattningsvis – som en skön mix av välfärds-, tillväxt- och näringspolitik.
Kommunledningen förstår att det gäller att ständigt bredda och utveckla arbetsmarknaden. Många människor i arbete är grunden för ökade skatteintäkter och för att ha råd med bra skolor, äldreboenden, fritidsanläggningar och annan kommunal verksamhet.
Men även det motsatta gäller. En god offentlig service är en förutsättning för att näringslivet ska växa och utvecklas.
Saker och ting hänger ihop. Det handlar inte om antingen eller, utan om både och.
Det går inte att, som i den enklaste högerretoriken, ställa den privata sektorn mot den offentliga sektorn.
Den sociala infrastrukturen är också en viktig del av ett bra klimat för företagande, jobb och ekonomisk tillväxt.