Vaccineringen är igång men personal inom vård och omsorg utgör fortsatt frontlinjen i pandemin. De kämpar för att göra det allra bästa för de personer de tar hand om. Nu ska det avgöras vilka löner och villkor som ska gälla för de som arbetar inom vinstdrivande vård och omsorg de kommande åren.
Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Regioner gav bland annat 5,4 procents löneförhöjning över 29 månader, en extra satsning för yrkesutbildade, kortare arbetstid för nattarbete, bonus när semester flyttas och en ”corona-bonus" på 5500 kr. En bra avtal för Kommunal.
Men Almega Vårdföretagarna vill inte gå med på samma villkor. De kan tänka sig gå med på samma satsningar på yrkesutbildade, men vill att Kommunal ska betala för det genom försämrade villkor på andra områden.
Att acceptera försämringar mitt i en pandemi är otänkbart för Kommunal. Det skulle betyda att Kommunal accepterar att löneökning för vissa bekostas av försämringar för andra. Dessutom skulle det betyda att privat anställda undersköterskor får sämre avtal än offentligt anställda undersköterskor.
Detta i ett läge där villkoren redan är sämre i privat äldreomsorg. SCB statistik visar att personal i vinstdriven äldreomsorg har mer ofrivillig deltid, mer osäkra anställningar, att timanställningar är vanligare och att lönerna är lägre. Om Almega Vårdföretagarna skulle få som de vill nu skulle skillnaderna öka ytterligare. Därför är det helt rätt av Kommunal att varsla om konflikt och strejk.
Utfallet av en förhandling avgörs av styrkeförhållandena mellan fack och arbetsgivare. Kommunal har under pandemin flyttat fram sin positioner. Deras medlemmars arbetsmiljö, löner och villkor har äntligen hamnat i fokus. Folk har visat stor uppskattning för det arbete undersköterskor och annan personal har gjort under pandemin.
Coronakommissionen har pekat på ”strukturella brister” i äldreomsorgen och före det, i somras, presenterade regeringen Äldreomsorgslyftet som ska ge 10 000 nya tillsvidareanställningar på heltid inom äldreomsorgen genom att vidareutbilda personal. Mycket mer är att vänta. Denna pandemi måste bli vändpunkten för äldreomsorgen.
För att ska vara möjligt att på allvar förbättra äldreomsorgen och åtgärda de strukturella bristerna krävs personal med rätt kompetens. Det kräver utbildning men också att löner, villkor och arbetsmiljö förbättras. Många fler måste uppfatta arbetet i vård och äldreomsorg som utvecklande, med bra arbetsmiljö med rättmätiga löner.
Det är i detta läge, när personalen är pressad och allmänhetens stöd för dem är enormt, som Almega Vårdföretagarna kräver att lönehöjningar ska betalas med försämringar på andra områden. Och att personal i vinstdrivande vård och omsorg ska ha sämre avtal än personal i offentlig vård och omsorg.
Om Kommunal nu får ett starkt stöd kommer Almega Vårdföretagarna tvingas göra det självklara och gå med på samma avtal som redan gäller på i kommunal vård och omsorg. Det är det enda rimliga.