Partistyrelsen förtjänar pisk på S-kongressen

Sixten Svanberg skriver idag om en lågt hängande politisk frukt för Socialdemokraterna att ta beslut om på kongressen.

Sverige behöver ordentliga reformer som relativt snabbt upplevs som förbättringar i vanliga människors vardag, skriver Sixten Svanberg.

Sverige behöver ordentliga reformer som relativt snabbt upplevs som förbättringar i vanliga människors vardag, skriver Sixten Svanberg.

Foto: Erik Simander / TT

Ledare2021-11-04 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det verkar som att Socialdemokraternas partistyrelse kommer att få stryk. Till kongressen som pågår i detta nu finns flera förslag inskickade angående att göra tandvården till en del av det vanliga högkostnadsskyddet. Partistyrelsen vill avslå förslagen med förklaringen att det “är en långsiktig målsättning”. Det är för mesigt. Och det verkar kongressombuden också tycka.

Det här är inte första gången tandvårdsfrågan seglat upp på agendan. 2010 gick Socialdemokraterna till val på att göra tandvården helt avgiftsfri till 24 års ålder. Sen blev Reinfeldt (M) statsminister istället.

Sedan Moderaterna avsattes har dock steg tagits på vägen. Tandvården är nu avgiftsfri till och med året man fyller 23. Dessutom har tandvårdsbidraget som man får årligen höjts ordentligt för alla.

Det går med andra ord åt rätt håll. Regeringen vill säkerligen faktiskt göra tandvården till en del av den vanliga vården på sikt. Det finns ingen anledning att tvivla på ambitionen. Men på sikt är inte ett särskilt bra vallöfte. Och “långsiktig målsättning” låter inte speciellt övertygande. Ingen kommer att rösta på Socialdemokraterna för något partiet har som målsättning att göra någon gång i framtiden.

Sverige behöver ordentliga reformer som relativt snabbt upplevs som förbättringar i vanliga människors vardag. Det behöver ges en möjlighet för folk att känna att saker och ting ändå blir bättre på vissa sätt. En stor tandvårdsreform skulle kunna ge en sån möjlighet.

Inför ett stundande valår är det inte heller någon dum idé att utlova stora välfärdssatsningar som inte bara är av typen “si och så många miljarder hit eller dit”. Sådana är förstås också viktiga. Men folk märker inte av nya miljarder till exempelvis sjukvården på samma sätt som mer konkreta reformer som förändrar hur någonting fungerar.

En tandvårdsreform är dessutom enkel att motivera: klassamhället ska inte synas i munnen på människor, folk ska ha råd med den vård de behöver. Enligt en rapport från S-studenter vill också 86 procent av befolkningen att tänderna ska omfattas av samma högkostnadsskydd som resten av kroppen. Det är helt enkelt vettig politik som människor vill ha.

Det bästa med ett vallöfte om tandvården är dock att högerpartierna skulle hata det. Socialdemokraterna skulle få slåss i debatterna mot samtliga partiet på högerkanten. Och det är en ohyggligt enkel debatt att vinna. Vad ska de säga? Att det är för dyrt? Det är inte ett imponerande argument när man själv vill spendera miljarder på skattesänkningar för de rikaste och fortsätta tillåta privata skolor att plocka ut skattepengar i vinst.

Det är därför glädjande att partistyrelsen eventuellt blir piskad till en mer skarp formulering om tandvården. En uppmuntrande spark i baken kan de gott behöva. Många av partidistrikten har inför kongressen redan ställt sig bakom en mer genomgripande reform. Bland annat de största, Skåne och Stockholm.

Socialdemokraterna ska ju vara välfärdspartiet. Då är det viktigt att visa lite handlingskraft. Det gäller att våga lite. Att göra tänderna till en del av kroppen är en bra start.