Flyktingmottagande och integration är viktiga frågor som vi, som är lyckligt lottade nog att bo i ett land folk flyr till och inte ifrån, måste ha svar på. Denna ledarsidas linje är att svaret är satsningar på välfärd, utbildning och jobb. Vilket är generella lösningar på sociala problem, oavsett personers ursprung.
Men allt eftersom att Sverigedemokraterna fått styra debatten har det blivit mer sanning än åsikt att dessa satsningar snarare skulle stå i konflikt med flyktingmottagande. Vilket för det första är nonsens, för det andra bidrar till ökad rasism i samhället, och för det tredje gör att politiken missar att ge svar på andra akuta frågor.
Opinionsmätningar är ett bra sätt att tempen på samhällsklimatet. Sverigedemokraterna är i nuläget populära, och många av de andra partierna verkar göra analysen att bara de närmar sig SD så kommer de också att öka.
Moderaterna som har gjort den resan ligger nu och sladdrar på ca 17 %, och är i de flesta mätningar mindre än SD. Men även Socialdemokraterna har tagit till en hårdare retorik i migrationsdebatten. Kanske tittar S, likt Moderaterna, på opinionsmätningarna och blir skraja att SD ska gå om även dem.
Men det opinionsmätningar gör, är egentligen att visa hur opinionen såg ut igår. Det samtliga partier kanske borde fundera på är hur opinionen rör sig, och vad nästa vals väljare kommer att tycka är viktigt. Opinionen är föränderlig, och det beror inte enbart på att folk byter åsikter, utan även att folk vars åsikter spelar roll byts ut.
Utav personer födda i Sverige kommer närmare 400 000, de alltså som är födda mellan 2001 och 2004, att vara förstagångsväljare 2022. Samtidigt kommer en hel del personer ha gått bort innan dess, vilket gör att deras röster från valet 2018 inte längre kommer att spela roll efter att valresultatet 2022 har landat.
Det är lite krasst. Men sant oavsett. Förenklat kan man säga att Greta Thunberg är förstagångsväljare i Sverige nästa val, samtidigt som en hel del arga rasistgubbar kommer att ha trillat av pinn innan dess. Så den egentliga frågan är, när ska partierna börja försöka vinna väljare på att ha den bästa klimatpolitiken?
Greta Thunberg är inte ensam, miljörörelsen är global. I Sverige finns det tusentals ungdomar som deltar i klimatdemonstrationer, i varenda kommun från norr till söder. De hade inte rösträtt senast, men det har de kommande val. Och deras röster ställer krav på politiken.