Övergrepp sker oavsett partifärg

Under metoo-rörelsen delade kvinnor med sig av sina upplevelser av sexuella övergrepp och trakasserier inom olika branscher på sociala medier. I politikens värld skrev tjejer från höger till vänster under hashtaggen “i maktens korridorer” om vad de utsatts för att partikollegor.

Under me too-rörelsen delade kvinnor inom olika branscher och politiska partier med sig av sina berättelser om sexuella övergrepp.

Under me too-rörelsen delade kvinnor inom olika branscher och politiska partier med sig av sina berättelser om sexuella övergrepp.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2018-08-01 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av de som talade ut var moderaten Alice Sigfridsson, 18 år, som berättade om hur en äldre kille i ungdomsförbundet våldtagit henne efter en fest. Sigfridsson har länge varit aktiv i det moderata ungdomsförbundet, MUF, i Kalmar län. I början av juli meddelade Sigfridsson att hon avgår som ordförande för sitt distrikt.

Detsamma meddelade 23-åriga Villemo Klockars Belenos, som varit distriktsordförande för MUF Örebro, i ett tal på en konferens för ett par dagar sedan. I talet beskrev hon hur en kille i MUF försökt våldta henne tidigare i vår och att hon nu valde att avgå.

Alice Sigfridsson skrev ett inlägg på sin blogg, i samband med sin avgång från ordförandeposten. Hon menar där att det råder en tystnadskultur inom MUF och att folk i förbundet är för rädda om sina egna poster för att prata om de övergrepp som sker inom organisationen.

“Idag är de pojkar i kostym, men imorgon är de maktens män” skriver hon och varnar för hur framtidens jämställdhetspolitik ska kunna vara trovärdig när killar i MUF kommer undan med sexuella övergrepp, håller varandra om ryggen och tillåts fortsätta sina politiska karriärer medan tjejerna som angivit dem bryts ner och isoleras från gemenskapen.

För en socialdemokratisk ledarsida hade det kanske varit en sådan här händelse som skulle kunna vara tillfälle att knyckla till ungmoderaternas problematiska organisationskultur. Det är ingen hemlighet att MUF ofta förknippas med urspårade fester och snubbiga snubbar. Men att försöka angripa högern för det, det vore att förminska de här unga kvinnornas upplevelser.

Dessa tjejer älskar sin organisation. Det är därför de är upprörda, för de känner att de inte har en självklar plats i den. I Sigfridssons blogginlägg uttrycker hon tydligt starka högeråsikter och det märks hur mycket hon brinner för moderat politik.

Det är inte moderat politik och de personer som lockas av den som är problemet. Problemet är män som förgriper sig på kvinnor och kompisar som håller de här männen om ryggen. Precis som i alla branscher, organisationer och politiska partier.

Nåde den sosse som försöker plocka politiska poäng på de här tjejernas berättelser. Som vill peka på MUF och säga “titta vad hemsk högern är!” men glömmer några viktiga detaljer. För det första kom det en hel del berättelser från partier och ungdomsförbund på vänsterkanten i samband med #metoo. Och för det andra är det just av rädsla för att skada det egna partiet som tjejer tidigare har tystats ner.

Att gömma problemen, att sopa de under mattan, det gör inte att de försvinner. Det är inte skandalerna som är det värsta som kan hända partiet. Det värsta är förlusten av kompetenta, ivriga politiker. Alla partier behöver, istället för att kasta skit på varandra när sådant här händer, gå tillbaka till sin egen organisationskultur och göra en självrannsakan.

Läs mer om