Om du ännu inte röstat: läs det här

Vallokalerna för EU-valet stänger nu på söndag, 26 maj. EU-valet är ett val där valdeltagandet alltid är lägre än i valen till exempelvis riksdag. Sist, maj 2014, var valdeltagandet på 51%. I Norrbotten låg det på 47%. I de kommuner Piteå-Tidningen ges ut låg det högsta valdeltagandet på femtioen, alltså rikssnittet. Detta var i Piteå kommun. I Arjeplog låg det på 44%, i Arvidsjaur på 47%. Älvsbyn var sämst med så lågt som 41 procents valdeltagande.

Foto: Sanna Eriksson

Ledare2019-05-24 11:10
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är för dåligt. Man låter inte bli att rösta, det gör man bara inte. Av flera anledningar, där den främsta är att demokrati är något generationer före oss dött i kampen för, och vi spottar på deras gravar när vi skiter i att ta oss till valurnan. Vi vet att alternativet till demokrati är sämre, och att låta bli att rösta är att försvaga demokratins legitimitet. Denna ledarsida gullar inte med soffliggare. Den kräver skärpning.

Det finns flera olika anledningar att man väljer att inte rösta i just EU-valet. Det är faktiskt sällan lathet, då hade valdeltagandet sett mer lika ut mellan EU-valen och riksdagsvalen. Det finns framför allt två skäl folk har för att inte rösta i valet till europaparlamentet (och båda är dåliga). Det ena skälet är att EU-motstånd.

Att vara emot EU är helt okej att vara. Även vi som inte är EU-motståndare välkomnar den diskussionen. Det finns ett stort behov av en debatt om varför vi är medlemsland i EU, vad vi får ut av det, och vilken typ av beslut som ska fattas på vilken nivå. Vad EU ska göra. Det är något folk vill diskutera. Och det bör vi också göra. All annan tid än när det är val.

För när det är val, då är vi med. Den som vill gå ur EU, vilket inget etablerat parti i dagsläget vill, kan ägna de femåriga mandatperioderna åt att propagera för sin sak och uppmärksamma hur dåligt det svenska medlemskapet i EU är. Det gör nästan ingen. Alla kommer på att de är emot EU när det är dags för att rösta.

Om man liknar europaparlamentet med riksdagen händer det ju att vi här i norra Sverige kan tycka att “Varför ska det sitta folk i Stockholm och bestämma över oss här uppe?”. Det är absolut en fråga man kan ställa. Men när det väl är val till riksdagen, då går vi lik förbannat och röstar och ser därmed till att det sitter norrbottningar i riksdagen som representerar oss och våra röster.

Det är exakt samma sak gällande EU. När det val, då är vi med. Och det är en oerhört svag protest att strunta i att yttra sitt missnöje angående den europeiska unionen i fem år för att sedan använda den åsikten som ursäkt för att slippa sätta sig in i politiken som faktiskt beslutas i EU.

Vilket för oss till den andra anledningen till att många väljer att inte rösta: att man känner sig för oinsatt i EU-frågor. Eller tycker att alla partier säger samma sak eller är lika dåliga. Men anser du att alla partier är skit finns det garanterat något parti du tycker är sämre än ett annat. Jobba dig bakåt tills du kommer på vilket parti du tycker är minst sämst, och rösta sedan på det.

Vill man läsa på mer om partiernas åsikter i EU-frågor är det busenkelt att söka rätt på det på google. Eller så kan man gå in på www.pt.se och läsa de publicerade ledartexterna från de senaste veckorna. Att man är för dåligt insatt är en lika illa ursäkt som den tidigare nämnda.

Vi må bo i periferin men vi tar makten över vår egen tillvaro. Vi tittar inte slappt på medan andras lagda röster räknas och därmed får större vikt än våra vi lät bli att lägga. Valdeltagandet i Piteå-Tidningens spridningsområde, kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog, ska vara högre än sist när rösterna i söndagens val räknats. Annat vore skamligt.

Läs mer om