Nya icke-besked från Björklund (L)

Jan Björklund (L) gav idag beskedet att Liberalerna snart kommer med ett besked. Va? Jo, nu när nästa statsministeromröstning stundar har samtal förts med både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under måndagen.

Jan Björklund (L) meddelade under måndagen att regeringsfrågan bör lösas i samband med stundande statsministeromröstning.

Jan Björklund (L) meddelade under måndagen att regeringsfrågan bör lösas i samband med stundande statsministeromröstning.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2019-01-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas partiledare Jan Björklund gick därmed ut med beskedet att regeringsfrågan troligtvis kommer att lösas nästa vecka. Det kan uppfattas som något av ett icke-besked, men det som framför allt förmedlas i och med detta är att Liberalerna har för avsikt att rösta fram någon av statsministerkandidaterna.

“Vi har haft fördjupade diskussioner men ännu inte tagit något beslut. Det gör vi på partirådet på söndag” uppgav Björklund för Aftonbladet under måndagen. Partiledaren menar att regeringsfrågan kommer att lösas i samband med statsministeromröstningen den fjortonde januari.

Hittills har L röstat nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson och därmed är beskedet nytt, jämfört med Liberalernas tidigare hållning. Vad som däremot fortfarande är oklart är vem av kandidaterna som kommer att få Liberalernas stöd.

Inom film kallas detta för en klassisk “cliffhanger”, när man får en ledtråd men inte svar på hela gåtan. Det är på ett vis bra att Björklund nu meddelat att Liberalerna har för avsikt att bidra till att lösa den här regeringskrisen, men det är inte heller oväntat.

Liberalernas siffror i de senaste opinionsundersökningarna har legat på under fyra procent, alltså gränsen för att komma in i riksdagen. Om regeringskrisen inte löses kommer Sverige gå till extra val, vilket med tanke på L's opinionssiffror inte borde vara vägen partiet vill ta.

I sitt tal under politikerveckan i Almedalen sommaren 2018 var Björklund tydlig med att han föredrog att samarbeta med Socialdemokraterna hellre än att ge inflytande till Sverigedemokraterna. “Vi kan samarbeta med partier som har en annan åsikt i frågan om hur föräldradagar ska fördelas, men vi kan aldrig samarbeta med partier vars företrädare menar att judar och samer inte är svenskar!” sa han då.

Att stötta en M-regering är att ge SD inflytande. Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de tänker rösta nej till alla som inte ger dem inflytande. Moderaterna och Kristdemokraterna kommer inte kunna bilda regering utan stöd av SD. Så väljer L den vägen väljer svenska liberaler blåsippans väg.

Men den interna pressen på Björklund har ökat de senaste veckorna. Flera inom partiet har krävt av Björklund att L ska ge sitt stöd till en M-regering. Det är ett skört liberalt parti som nu har mycket att ta ställning till.

För bara ett par år sedan var den social-liberala falangen inom vad som då hette Folkpartiet stark. Björklund har överlevt kuppförsök tidigare, när han ansågs för omodern för partiets nya liberala image. Nu anses han istället för “sosse-vänlig” av de inom partiet som hellre vill släppa fram en Moderatledd regering som förutsätter stöd av Sverigedemokraterna.

De närmsta dagarna kommer att bli några av de mest intressanta inom svensk politik. Hur L, och även Centerpartiet, väljer att göra är vad som kommer avgöra allt. Men just nu verkar alltså ett extra val långt bort, och regeringskrisen lite närmare en lösning.

Läs mer om