De senaste dagarna har corona-utbrotten i länet ökat rejält. I tisdag kom nya lokala restriktioner för Norrbotten, eller allmänna råd som det också kallas. Andra län söderut har tidigare omfattats av dessa allmänna råd, men nu förväntas även vi i Norrbotten följa dem.
Restriktionerna innefattar bland annat att undvika fysisk kontakt med andra människor än de man bor med, avstå från inomhusmiljöer där folk vistas (så som gallerior), och att avstå från onödiga resor både utom och inom länet. Därtill ska man helst undvika möten och konferenser, och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att anställda ska kunna följa råden.
Dessa allmänna råd blir helt logiska när man lyssnar på smittskyddsläkare Anders Nystedt. Under tisdagseftermiddagen anordnade Region Norrbottens pressträff, där Nystedt menade att ökningen av smitta i länet beror på bland annat att folk inte stannar hemma när de har förkylningssymptom, att folk inte håller distansering, och att folk inte är tillräckligt noga med handhygien.
Nystedt menade även att de platser man kan bli smittade på mycket är på jobbet eller i sociala sammanhang så som fester och möten, men att det även kan vara (simpelt sammanfattat) ”på byn”. Alltså att det inte nödvändigtvis alltid går att härleda till en särskild sammankomst på fritiden eller kollegor som varit sjuka, utan att du kan ha blivit smittad lite var som helst.
Av dessa skäl är det så himla viktigt att vi nu ser till att vi följer dessa allmänna råd. Det är svårt. Det har varit svårt hela året. Men just nu är det närmare en månad fram till jul, och det vi gör nu kan avgöra hur vårt julfirande påverkas. Kan familjemedlemmar som flyttat utanför länet komma hem till jul? Får de äldre närvara? Hur många blir vi?
Julen kan kännas som en mindre viktig grej. Vi ska självfallet följa dessa rekommendationer ändå, eftersom de ju finns till för att rädda liv. Men att fira jul är något som är heligt för de allra flesta svenskar, och om inget annat biter kan kanske rädslan inför att få en jul utan familjen eller vännerna vara en sådan grej som gör att vi sköter oss fram till dess.
Upplev Piteå delade i måndags tips på hur vi kan förbereda oss inför julen utan att skapa trängsel men ändå bidra till det lokala näringslivet. Exempel var att planera sina köp och exempelvis kika på nätet innan så man vet vad man ska köpa, eller köpa presentkort till olika restauranger eller upplevelser som julklapp. Julhandeln i år kan bevisligen inte bli lika kaotisk som vi är vana vid, för då ställs själva julen i princip in. Och det vill nog ingen.
Under regionens pressträff uppmanade även Anders Nystedt norrbottningarna att fundera över frågan ”Vem vill jag vara?” och fortsatte det resonemanget med att man antingen kan vara personen som tänker att detta inte gäller mig - eller vara personen som ”accepterar att 2020 är ett skitår”, som Nystedt uttryckte det.
Helst vill vi nog alla vara personen som lever i förnekelse. Men det blir trist att inse att min runda på stan kanske var det som gjorde att mormor blev svårt sjuk några veckor senare, lagom till jul. För så funkar det här viruset. Vi vet inte vem som smittar oss och vem som i förlängningen blir smittad för att vi själva inte följt restriktionerna.