Norrbotten är vinnare på hemestern

I och med pandemin har allt fler upptäckt det fina med att semestra i Sverige. Det bådar gott för turismnäringen i Norrbotten.

Kan hemestern fortsätta vara populär trots att de fysiska hindrena försvinner vore det bra både för klimatet och turistorter i Sverige.

Kan hemestern fortsätta vara populär trots att de fysiska hindrena försvinner vore det bra både för klimatet och turistorter i Sverige.

Foto: Pontus Ludahl/TT

Ledare2021-05-14 10:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVT rapporterade förra veckan om att flera friluftsorganisationer under pandemin fått en tillströmning av medlemmar. Det bådar gott både för turismen i Norrbotten och klimatet.

Det sägs ofta att Sverige är ett litet land. Till ytan är dock Sverige fjärde störst i Europa. Den stora variation i klimat och miljö som finns här har fler och fler upptäckt under pandemin. Svenska turistföreningen (STF) fick till exempel under 2020 nästan 16 000 fler medlemmar.

Många sitter säkerligen och väntar på första bästa möjlighet att boka en flygbiljett till varmare breddgrader. Utan tvekan kommer pandemins slut innebära ett uppsving för flygandet och turistandet utomlands. Men förhoppningsvis kan det nyupptäckta intresset för vårt eget land hålla i sig. När folk flugit av sig kan man hoppas att den inhemska turismen stabiliserar sig på nya höga nivåer även framöver.

“Hemester” var ett av nyorden i SAOL 2009. Ordet har sitt ursprung i amerikanska “staycation”. I USA uppstod begreppet efter att finanskrisen 2008 bidragit till kraftigt höjda bränslepriser. Folk hade inte råd att semestra på samma sätt som tidigare och blev istället hänvisade till sina egna trakter för semestrande.

Under pandemin har ordet fått ett nyväckt relevans. Nu främst på grund av att det faktiskt inte har gått att sätta sig på ett flyg eller överhuvudtaget korsa landsgränser. Kan hemestern fortsätta vara populär trots att de fysiska hindrena försvinner vore det förstås bra både för klimatet och turistorter i Sverige.

Inte minst Norrbottens län vore en stor vinnare på detta. Här finns fjällvärld, stora naturreservat, havsbad, midnattssol och norrsken. Att folk i större omfattning får uppleva den natur som finns här är glädjande. Dessutom kanske det kan göra att det sätts lite eld i baken på byggen som till exempel Norrbotniabanan.

Pandemin har varit fruktansvärd. En ljusglimt är ändå det faktum att våra friluftsorganisationer exploderat i medlemsantal och att intresset för skog och mark ökat. Det är ju något vi har mycket av här uppe.