Norrbotten är ju en del av världen

I podden "Kata, Norrbotten & världen" tar ledarsidan ett nytt grepp om de stora frågorna.

Piteå-Tidningens politiska redaktör Kata Nilsson, som nyligen startat podden "Kata, Norrbotten &världen".

Piteå-Tidningens politiska redaktör Kata Nilsson, som nyligen startat podden "Kata, Norrbotten &världen".

Foto: Jens Ökvist

Ledare2020-12-10 19:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Våren 2018 klev jag in på redaktionen och presenterade mig som den nya ledarskribenten. Det är rätt länge sedan nu. Jag vågar påstå att ledarsidan utvecklats enormt sedan jag kom, vilket jag inte helt kan ta åt mig äran för eftersom PT vid den tiden inte hade haft en politisk redaktör på flera år. Bara att styrelsen beslutade att anställa en sådan var ett steg i den riktningen. Att det sedan blev just jag som fick tjänsten kan jag bara vara glad över.

Jag har alltid strävat efter att öka och uppmuntra engagemanget hos alla de människor som bor just här. Samhället är en gemenskap, och när vi inte känner delaktighet blir vi också passiva inför vilken riktning det tar. Passivitet är utan tvekan ett hot mot demokratin, och därför har det varit viktigt för mig att PT:s ledarsida bidrar till att folk känner att politik är viktigt, inte vart fjärde år, utan hela tiden och i alla delar av samhället.

Jag har under en tid funderat över vad nästa steg i det arbetet ska vara. Papperstidningen är fortfarande viktig, men ju mer digitala vi människor blir desto mer måste opinionsjournalistiken finnas på fler plattformar än bara i pappersform. Dessa tankar mynnande ut i ett helt nytt projekt från ledarsidan: Kata, Norrbotten & världen.

Kata, Norrbotten & världen är en ny podcast där jag bjuder in gäster som har relevans för Piteå-Tidningens läsare. Om regeringen lyssnar blir jag förstås inte ledsen, men den här podden är till för alla oss som bor i norra Sverige. Det är ett medvetet val, då jag känner att jag redan genom mina kanaler kan få ett snack med makthavare om jag verkligen vill. Men det kan inte bara vara jag som ska påverka makten. Jag vill att norrbottniska röster ska dåna, när samhällsfrågor vi berörs av diskuteras.

Den här podden kan du lyssna på för att få ytterligare insyn, kunskap och argument när just du går runt och funderar på något du tycker är viktigt. Norrbotten är ju en del av världen, ändå finns risken att vår ständigt marginaliserade landsända slutar spela roll i riksdebatten. När vi slutar spela roll i andras ögon kommer vi slutligen själva tro att det vi har att säga är mindre viktigt än vad andra har att säga.

En del skäms också över hur dåligt insatt man känner sig i vissa frågor. EU är ett bra exempel, där vi ibland rentav tycker att vi kan så pass lite att vi helt enkelt låter bli att rösta i EU-valet. Så vill inte jag att någon norrbottning ska känna. Därför har jag exempelvis bjudit in vår lokala europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) till podden för att prata om vad som händer i EU, och varför det är relevant för oss i norra Sverige.

Det är bara ett exempel, men det är i grunden vad idén bakom podden handlar om. Att genom folkbildning, på ett lättsamt och trivsamt sätt, öka engagemanget för alla de frågor som berör oss. För att vi alla som bor här uppe ska känna att våra åsikter spelar roll. Podcast är ett forum för det, ledarsidan ett annat.

Man hittar podden där poddar finns, bland annat på Spotify och Acast, om man söker på ”Kata, Norrbotten & världen”. Nya avsnitt kommer varje tisdag fram till jul, och fler kommer efter årsskiftet. Jag hoppas många vill lyssna, och kom gärna med inspel och önskningar om gäster till podden längre fram!