Nattis i Arvidsjaur ger mer än det kostar

För några veckor sedan gick det att läsa i Piteå-Tidningen om Arvidsjaurs kommuns bokslut, som ser ut att gå plus med 7,5 miljoner kronor.

Vill man vara en attraktiv kommun för personer i arbetsför ålder måste man vara en attraktiv kommun för barnfamiljer.

Vill man vara en attraktiv kommun för personer i arbetsför ålder måste man vara en attraktiv kommun för barnfamiljer.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-02-19 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att kommunen går med plus är givetvis glädjande. Samtidigt meddelade Arvidsjaurs kommun i mitten av december att barnomsorgen under nattetid, “nattis”, skulle förändras och bli vad man kallar för “kvällis”. Förslaget som ligger är att den nattöppna verksamheten ska ske var tredje helg, övriga dagar ska “kvällis” stänga kl. 22.00. Nu hotar flera barnfamiljer med att flytta från Arvidsjaur om kommunen inte ändrar beslutet.

I dagens PT kommenterar en av de drabbade föräldrarna Lina Lundqvist nedmonteringen av nattis. “Jag jobbar inom hemtjänsten och förväntas ställa upp för kommunen, men får inte förutsättningarna” säger hon, och här trycker hon på en väldigt bra poäng. De som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid är ofta de föräldrar som jobbar inom offentlig sektor, vård och hemtjänst, och som också är verksamheter kommunen behöver kunna leverera på obekväm arbetstid.

Om personalen flyr kommunen för att nattis inte finns, vad ger det då för ringar på vattnet? Ska äldre också behöva fly kommunen. Utan personal och utan skattebetalare, behövs ju inte offentliga verksamheter, men då finns det ju heller ingen poäng med någonting som kommunen finns till för. Det är en negativ spiral som inte går att komma ifrån, och det borde kommunen tänkt på.

Skälet uppges vara att Barn- och utbildningsnämnden inte har lov att överskrida budget. Men med tanke på att kommunens totala budget gick plus bör ju nämndernas budget rimligtvis gå att se över, så att pengar skjuts till där de behövs.

Att visa att man klarar budgeten blir en klen tröst för kommunens invånare. “Kommunen slår sig för bröstet för att budgeten går plus, men samtidigt sparar de in på barnen” säger Emelie Nilsson, som är en annan förälder som drabbas av beslutet.

Att kommunen har god ekonomi borde ge effekter för kommunens invånare. I nuläget må nattis vara en förlustaffär för kommunen om man stirrar sig blind på enbart just den budgetpunkten, men det ger enormt mycket för de personer som brukar det, och kan mycket väl vara en anledning till att folk väljer att bo, arbeta, betala skatt, och bidra till att kommunen går runt och i slutändan ändå kan visa upp gröna siffror i budgeten.

Vill man vara en attraktiv kommun för personer i arbetsför ålder måste man vara en attraktiv kommun för barnfamiljer. Arvidsjaur har mycket att erbjuda när det kommer till möjlighet till exempelvis boende, och då måste kommunen leverera på andra punkter som gör kommunen attraktiv att faktiskt flytta till och inte från.

Om flera av de som brukar nattis i dagsläget väljer att flytta från kommunen så kommer inte heller underlaget till fortsatt barnomsorg på obekväm arbetstid bli större. Det kan innebära en ännu större kostnad för kommunen på sikt, vilket ju borde vara motsatsen till kommunens ambitioner gällande budget.

Kommunen finns till för dess invånare, och invånarna bidrar till kommunen genom att arbeta, betala skatt, engagera sig i föreningar, handla i butiker, och skapa samhället som gör kommunen. Det är en relation som utgår från ett givande och tagande, och är grundbulten för hela vårt samhälleliga system.

Arvidsjaur är en kommun som behöver fler, inte färre, invånare. Föräldrarna gör helt rätt som protesterar, och i förlängningen handlar det ju faktiskt om barnen, vars föräldrar tas ifrån möjligheten att se sina barn växa upp i en sådan fin kommun som Arvidsjaur.