När marknaden släpps in trycks demokratin ut

Hela idén med ett fritt skolval bygger på att föräldrar och elever ska kunna göra informerade val, skriver Jonas Bergström.

Förra veckan kom Skolverket med beskedet att de inte längre kommer redovisa statistik för enskilda skolor, detta efter en dom som slår fast att uppgifter om skolor är affärshemligheter.

Förra veckan kom Skolverket med beskedet att de inte längre kommer redovisa statistik för enskilda skolor, detta efter en dom som slår fast att uppgifter om skolor är affärshemligheter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-06-29 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan år 1847 har SCB redovisat statistik över svenska skolor. Nu är det slut med det. Förra veckan kom Skolverket med beskedet att de inte längre kommer redovisa statistik för enskilda skolor, endast statistik på riksnivå kommer att publiceras. 

Detta efter en dom från Kammarrätten som slår fast att uppgifter om skolors betyg och elevsammansättning är affärshemligheter. Och eftersom friskolor och offentliga skolor måste behandlas lika av Skolverket blir det heller ingen statistik från kommunala skolor eller icke-vinstdrivna friskolor.

Hela idén med ett fritt skolval bygger på att föräldrar och elever ska kunna göra informerade val. Nu finns inte längre möjligheten att ta del av objektiv statistik (även om friskolors fusk med betyg varit känt sedan tidigare). När offentlighetsprincipen sätts ur spel finns inte heller möjlighet för journalister att granska skolverksamhet. Vad återstår då för föräldrar och elever? Jo, att ta del av enorm mängd reklam som friskolorna pumpar ut för att locka till sig nya “kunder".

Offentlighetsprincipen är en grundsten i vår demokrati. Att medborgare har rätt till insyn är avgörande för att förhindra maktmissbruk och korruption. Det är också nödvändigt för att skapa förtroende för vår samhällsmodell. Vi betalar skatt, och ibland ganska hög sådan, för att vi valt att ha en stark gemensam välfärd. Men om skattepengar går till annat än vad som var syftet (exempelvis bonusar och vinster) och det inte heller går att granska hur skattemedel används - då eroderas också medborgarnas tillit till samhället.

Skolan har två uppdrag: kunskap och demokrati. Aktiebolag som driver skolor har ett annat syfte: att göra vinst. Det slås fast i aktiebolagslagstiftningen. Det vi ser som öppenhet och demokrati ser de som affärshemligheter. Friskolornas riksförbund har vänt sig mot att införa offentlighetsprincipen i skolor, bland annat med argumentet att det skulle leda till mer administration för friskolorna.

Frågan om offentlighetsprincipen är också, tyvärr, en politisk strid. Friskolekommittén, där alla partier utom V och SD ingick, föreslog redan 2013 att offentlighetsprincipen ska införas i skolan. Den förra S-ledda regeringen jobbade vidare, men Lagrådet kom med kritik om att förslaget kring offentlighetsprincip kunde bryta mot bolagshemligheter.

Därför fick en ny utredning tillsättas. "Om utredaren kommer fram till att det är oförenligt att verka på börsen och att tillämpa offentlighetsprincipen, är alltså vår slutsats att börsnoterade företag i framtiden inte ska kunna godkännas som huvudmän för fristående skolor" skrev S, V och MP i en gemensam debattartikel då.

Men efter valet fick vi, som bekant, en ny situation i Sveriges riksdag. Att status quo ska bevaras när det gäller vinstjakten i skolan fick Centerpartiet och Liberalerna med i Januariöverrenskommelsen. Annie Lööf (C) har till och med använt riksdagens partiledardebatt för att hävda att en offentlighetsprincip för friskolor vore "ett angrepp på den fria företagsamheten”.

Företag kan vara hur fria och företagsamma de vill, men skolan ska inte vara någon marknad. Demokratins, inte marknadens, principer ska råda i skolan och fokus ska vara kunskap - inte bonusar och vinster. Denna dom är en seger för friskolelobbyn och dess politiska gren - Centerpartiet. Det är bara att gratulera! För alla oss andra är det en påminnelse om att i samma stund som marknadsprinciper släpps in i välfärden trycks demokratins principer ut.