El- och energiförsörjningsfrågan är het. Medieintresset har varit stort och rapporteringen omfattande. Många som tidigare inte ägnat den en tanke har de senaste månaderna fått upp ögonen för den, inte minst då en betydande andel svenskars elräkningar nått chockartade nivåer i vinter. Överallt har det rapporterats om människor som fått sina kostnader flerfaldigt fördubblade och fått ansöka om att delbetala eller låna pengar för att inte behöva bo i ett kylskåp och för att undvika att privatekonomin kantrar.
Vad är genomförbart? Vad är effektivast och vad är mest och bäst? Alternativen och åsikterna är många, många pekar finger. På det politiska slagfältet har konfliktlinjer målats upp där bland annat Ebba Busch proklamerat att en pausad dammsugare inte löser elbristen - genom att posera med en dammsugare. Ulf Kristerssons moderater skriker sig hesa om kärnkraft. Detta trots att Magdalena Andersson under gårdagens riksdagsdebatt konstaterade att det saknas en reell plan för vart nya reaktorer ska byggas och hur dessa ska finansieras.
Regeringen meddelade igår att de tillför sex miljarder kronor för att kompensera de hushåll som drabbats hårt av de skenande energikostnaderna i vinter. Finansminister Mikael Damberg höll pressträff med energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Stödet träffar uppskattningsvis 1,8 miljoner hushåll, enligt regeringens beräkningar.
Många reagerade på det orimliga i att behöva bidra till uppvärmning av andras hus. Men alla som bor i direktvärmda hus idag är inte välbärgade. Det gäller inte minst de som inte har inkomster som klarar alltför stora svängningar. Därtill klagade många i söder på att ersättningen var platt och att de som betalat mer för el i söder ersätts med samma summa som de som bor i norr.
Det som behöver tas med i beräkningen är att problem som drabbar en stor del av befolkningen per automatik är ett samhällsproblem. Om många halkar efter ekonomiskt får det negativa konsekvenser både för individer och för samhällets ekonomi. Politikers uppgift är att lösa just samhällsproblem, i alla fall de som säger sig vilja föra en politik som gynnar vanligt folk vilket vår regering har som uttalad ambition. Därtill behövs det incitament för att producera mer el i söder för norra Sverige drar redan nu ett stort lass. Vindkraften, som spås en ljus framtid i Sverige, riskerar annars att endast placeras här.
Fastän det egna ansvaret väger tungt bör ingen lämnas vind för våg den dag en oförutsedd kostnad uppstår. Elräkningarna denna vinter är för de allra flesta en oförutsedd kostnad som inte rymts i beräkningen. Det är när oförutsedda händelser drabbar stora delar av befolkningen statens plånbok bör öppnas. Och handlingskraftig politik gynnar, till skillnad från poserande och önskningar, gemene person.
Denna gång är vanligt folk villa- och radhusboende. Nästa gång är det unga som behöver stöd och gången därefter är det pensionärer eller småföretagare. Den socialdemokratiska ekonomiska politiken har med sina ambitioner att täcka upp där marknaden misslyckats visat att den behövs mer än någonsin. I en sådan är vi alla medansvariga och bär varann. Det är så vi skapar stabilitet, gemenskap, trygghet och ansvarskänslor. Ingen lämnas i sticket, alla behövs. Efter behov och efter förmåga. Tack och varsågod.