"Någon som vet vilken organisation som hjälper dem drabbade av Corona man bör skänka pengar till?". Det frågade Bianca Ingrosso sina följare på Instagram för någon vecka sen. "Kan någon berätta för alla influencers hur skatt fungerar" var någon snabb med att svara.
Nu är det inte ett skämt längre, i Region Stockholm är det en del av välfärdsmodellen. Regionrådet Iréne Svenonius (M) berättade för SR att det nu kommer bli möjligt att för privatpersoner och företag att skänka pengar till Region Stockholms fond för arbetet mot Corona.
Detta kommer efter att Svenonius gett sin mans företag i uppdrag att bygga Nya Karolinska Sjukhuset. Det blev världens dyraste sjukhus och världens fjortonde dyraste byggnad. Och ständigt kommer nya rapporter om hur sjukhuset inte anpassats för verksamheten som den byggdes för, till exempel var barnakuten inte anpassad för barn. Däremot var upplägget anpassad för att göra konsulterna rika.
I Region Stockholm har experiment med privatiserad vård gått längst. Senast nu, mitt under brinnande kris, fattades beslut om att sälja Bromma sjukhus till ett företag som Irene Svenonius själv varit engagerad i tidigare och som Filippa Reinfeldt, som tidigare var moderat landstingsråd, nu arbetar för. Och självklart har konsulter använts i denna affär.
Marknadsstyrningen, privatiseringarna och de privata vinsterna gör att vården förändras. Välbeställda med privata sjukförsäkringar får gå före i kön och marknadsstyrningen av primärvården i Region Stockholm gynnar inte dem som har störst vårdbehov. Vården ges inte längre efter behov, utan efter plånbok. Vi vet nu att coronaviruset drabbar arbetarklassen främst, som alltså tack vare privatiseringarna har sämre tillgång till vård.
Men det finns inget som kan få högerstyret att stoppa privatiseringarna, vinsterna, bonusarna och vänskapskorruptionen. Och när de låtit medborgarnas resurser rinna iväg till fel händer, ja då vill Irene Svenonious börja skramla med insamlingsbössan.
Vad är för problem om företag skänker pengar till vården, undrar du kanske? De företag som skänker stora summor kommer först vilja ha hjälteglans och i nästa läge förvänta sig gentjänster. Det öppnar upp för än mer vänskapskorruption.
Det är inte heller så vi byggt välfärden i det här landet. Modellen bygger på att vi gör vår plikt, arbetar och betalar skatt – inte på att be om allmosor från de rika. I gengäld förväntar vi att vården finns där för oss när vi behöver den oavsett om privata företag haft den goda viljan att göra en donation just denna månaden.
I stället för att skramla med insamlingsbössorna borde Svenonius ta ansvar. När hon gjort det borde hon höja skatten ordentligt för att stärka upp vården. Redan före denna kris var det kris i vården. Högerstyrets svar på den krisen var att lägga varsel på 600 läkare och undersköterskor, varsel som skjutits på framtiden men som fortfarande ligger kvar.
Det hade varit klokt av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) att isolera privatiseringskaoset i Stockholm till just Stockholm. Men nyligen valdes Irene Svenonius in i Moderaternas partistyrelse, där hon nu är med och utvecklar Moderaternas vårdpolitik. Utvecklingen verkar bestå att sprida privatiseringsviruset.
Strax före coronaviruset utbrott i Stockholm talade hon om att privatisera vård och privata sjukförsäkringar i hela landet, och ungdomsförbundet MUF har varit inne på liknande tankar. Vi som inte avundas kaoset i Stockholm får göra vårt bästa för att sätta politiker med blind tilltro till marknaden i en lång karantän efter nästa val.